Església de Sant Joan de Montdarn – Viver i Serrateix / Berguedà

Valoració: 1 vot.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: A Sant Joan de Montdarn, entitat de població de Viver i Serrateix, municipi de la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XI – RomànicBarroc - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment presenta un bon aspecte. No és accessible lliurament. “De l'edifici del segle X no se'n conserva res. Dels segles XI-XII només en resta l'absis i un pany del mur nord”. (Pat.mapa). La Rectoria està adossada a l’església.

Altres noms:

Accés - Visitada el 17/10/2014:

Després d'haver visitat l'Església parroquial de Sant Miquel de Viver, hem retornat a la carretera BV-4235, circulant en sentit nord.

Ben aviat hem trobat una sortida a mà dreta (41 57 26.3 01 48 32.2), entre els PK 10 / 11, indicada, per on hem continuat, fins arribar a Sant Joan, al cap d'uns 3,7 km. aproximadament.

Tota l'estona hem transitat per carreteres asfaltades. Hem aparcat còmodament al davant.

Localització: N 41 58 46.5 E 01 46 52.8 – Altitud: 652 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2014):

“Descripció

L'església de Sant Joan de Montdarn és producte de successives ampliacions.

 Malgrat les diferents etapes constructives presenta una planta de creu llatina amb un transsepte marcat i un absis de mig punt.

 De l'edifici del segle X no se'n conserva res. Dels segles XI-XII només en resta l'absis i un pany del mur nord.

 L'absis, situat a llevant, és de planta semicircular i ornamentat amb bandes llombardes i arcuacions cegues, pròpies del primer romànic però reformades posteriorment. Encara conserva una finestra originària, tot i que transformada, al centre mateix.

També d'època romànica es conserva la portada. Possiblement cap el segle XIV s'amplià l'església sobrealçant els murs i construint una nova volta. L'any 1784 l'església s'amplià fins els 18,90 m actuals, tot transformant la nau i construint el creuer coronat per un cimbori vuitavat amb quatre finestres obertes i quatre de cegues. Es construí la sagristia i el campanar i s'alçà novament el creuer i el cimbori, ara amb rajoles (5,5 m d'alçada); també s'enguixà l'interior i es feu una àmplia cornisa.

 L'any 1937, moment en què l'església fou habilitada com a escola, es van obrir unes finestres a l'absis.

Notícies històriques

Les primeres notícies de Sant Joan Montdarn corresponen al segle IX (899) i es relacionen amb un monestir de monjos depenent de Sant Joan de les Abadesses.

L'abadessa Emma, filla del comte Guifré el Pelós i germana del comte Miró, dins la política de repoblació del sector duta a terme per la família comtal, féu consagrar l'església pel bisbe d'Urgell Radulf, germà seu, l'any 922.

Quan el monestir de Sant Joan de les Abadesses passà a ser comunitat canonical (1017), sembla que s'hi traslladaren els monjos de Sant Joan de Montdarn, tot passant a ser una simple parròquia rural.

L'any 1452 el cavaller Alemany de Tord era senyor de Sant Joan Montdarn. Donà aquesta propietat al seu fill Bernat de Tord en casar-se amb Violant de Sarrià, fundador de la gran Masia de les Cots.

 L'església conserva la tomba de la família Cots de l'any 1694 als peus del presbiteri.

Als segles XIV-XVI Sant Joan passà a ser sufragània de Viver i l'any 1896 el bisbe de Solsona Ramon Riu va promoure la seva sufragània dotant-la amb una ajuda econòmica.

El Patronat d'Amics de Serrateix va impulsar la restauració de Sant Joan Montdarn, que culminà el 1981.

Antigament es conservava una talla de la Verge amb el Nen del segle XIII que forma part, actualment, d'una col·lecció particular de Barcelona.”

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: