Església de Sant Joan de Matajudaica – Corçà / Baix Empordà

Valoració: 2 vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


 

Situació: A Matajudaica, entitat de població de Corçà, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle XI – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat als voltants.

Altres noms:

Accés – Visitada el 01/10/2016:

Senzill de localitzar, donades les reduïdes dimensions del lloc.

Localització: N 42 00 20.7 E 03 02 38.3 - Altitud aprox. 30 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Octubre 2016):

“ Descripció

Temple d'una nau amb absis semicircular a l'exterior i poligonal interiorment; capelles laterals. Les voltes són de llunetes.

 A la façana occidental hi ha la portada rectangular amb boles decoratives, una petita fornícula -ara sense imatge- i un òcul. A sobre de la fornícula hi figura gravat l'any 1797.

Damunt aquest frontis hi ha un campanar d'espadanya i sobre l'angle SW de l'edifici un petit torricó amb teulat a quatre vents, que era un comunidor elevat i avui és molt ruïnós.

A la part exteriorment visible de l’absis, el despreniment de l'arrebossat ha posat fa poc temps al descobert l'estructura romànica, quelcom modificada, amb finestra central d'un sol biaix i aparell de carreus grans.

 La major part de la resta de l'edifici és coberta d'arrebossats. Sobre el vèrtex del carener de l'extrem oriental de la teulada de la nau es conserva una creu de pedra.

Notícies històriques

Santi Iohannis de Mata fou una de les esglésies confirmades, a l'acta de consagració de Santa Maria d'Ullà, església d'aquesta Canònica agustina, de l'any 1182, com a possessió del dit monestir.

En documents dels s.XIII i XIV es documenta al topònim Matajudaica que sembla indicar un origen jueu o l'existència d’una comunitat jueva en aquest lloc.


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:A L T R E S :


Comunidor de l’església de Sant Joan de Matajudaica


Comunidor

Petita edificació en forma de porxo obert a quatre vents, cobert, situada prop de l’església, on s'aixoplugava el sacerdot que comunia les tempestats i les pedregades.

Comunir: Conjurar el mal temps amb oracions o exorcismes.

Font: Gran Enciclopèdia Catalana


Unes pàgines sobre Comunidors: