Església de Sant Genís de Casavells – Corçà / Baix Empordà

I T I N E R A R I

Situació: A Casavells, entitat de població de Corçà, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle X  - Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta  - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat als voltants.

Senzill de localitzar, donades les dimensions del lloc.

Localització: N 41 59 59.0 E 03 01 59.3 – Altitud: Aprox. 40 m.

L'església de Sant Genís destaca al centre del petit nucli de Casavells.

L'edifici d'una nau i absis semicircular té volta apuntada a la nau, arc triomfal de la mateixa forma, i volta absidal ametllada. Conserva algunes finestres romàniques de doble esqueixada i les restes de la porta primitiva a migdia, d'arc de mig punt.

Als afegitons i reformes post-medievals hi corresponen les capelles laterals, la sagristia i el cos superior o terrabastall.

També són tardanes les obertures del frontis: porta barroca classicitzant amb frontó corbat i partit i fornícula i un òcul. A la porta hi figura l'any 1722.

Al costat de tramuntana del temple es dreça la petita torre-campanar romànic de planta quadrada. L'aparell permet diferenciar dues etapes constructives. El basament probablement és de finals del segle XI o principis del XII, mentre que la part alta es pot datar al segle XII, moment que també es construí el temple romànic actual.

El pis superior té quatre obertures geminades romàniques d'arcs de mig punt, columnetes i capitells simples. Corona la torre una cornisa i una coberta a quatre vents.

i un pis d'obertures geminades.

L'aparell romànic és de carreus grans i ben escairats. Els murs dels sectors afegits són construïts amb pedres sense treballar, lligades amb carreus angulars.

Notícies històriques

L'església de "Sancti Genesii de Canavells" és una de les parròquies de la comarca que figuren com a possessió de la Canònica agustiniana d'Ullà, a l'acta de consagració de la seva església de Santa Maria de l'any 1182.