Església de Sant Joan Baptista – Bellver de Cerdanya / Cerdanya

I T I N E R A R I

Situació: A Riu, entitat de població de Bellver de Cerdanya, vila i municipi del mateix nom, a la comarca de la Cerdanya (Lleida).

Època: Segle XI - Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat a la plaça del davant.

Accés - Visitada el 10/10/2015:

L'única dada que teníem d'aquesta església era que estava edificada en terrenys de Riu de Santamaria, entitat de població del municipi de Bellver de Cerdanya.

Ens vàrem presentar a Riu de Santamaria i a la primera persona que vàrem trobar, li vàrem preguntar per aquesta església. Tant ella, com una altra senyora que es va incorporar després,  a la conversa, no tenien noticia de l’existència d’aquesta església a la seva població. I ens van indicar que anéssim a Riu, també conegut (diuen) com a Riu de Pendís.

Ens vam dirigir cap a Riu, per la mateixa carretera per on havíem arribat amb anterioritat a Bor i després a Pedra, continuant en el mateix sentit, arribant fins un lloc on hi ha una desviació a la dreta indicada per anar a Riu (Per l'esquerra ens plantaríem a l'accés al Túnel del Cadí).

Després, arribats al lloc, l’església és senzill de localitzar: a la Plaça de la Constitució.

Localització: N 42 20 43.1 E 01 49 33.8 - Altitud: 1.174 m.

Nota: Com en altres ocasions, ens trobem que les dades de les coordenades de situació que vàrem prendre amb el nostre TomTom, situades sobre un mapa de Google, no ens permeten posicionar amb la deguda exactitud la icona corresponent a aquesta església.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2015):

“ Descripció

Es tracta d'una església d'una sola nau amb capelles laterals de planta quadrada i capçada per un absis semicircular. La planta és de creu llatina. La coberta és de llosa. A la nau, la coberta és a dues aigües i a l'absis és d'una sola vessant.

Els murs són de pedra de conglomerat vermellós sense treballar. A les arestes de l'immoble és l'únic lloc on hi ha carreus ben escairats.

S'accedeix a l'església a través d'una porta adovellada d'arc de mig punt. A la dovella central hi figura la data 1773, amb la creu de Sant Joan al centre. És el mateix tipus de gravat que presenten les làpides funeràries cerdanes d'aquest moment.

El retaule també porta la data 1773.

A la part superior de la porta, una petita fornícula acull la imatge de Sant Joan Baptista. Aquesta imatge fou col·locada l'any 2002 ja que l'antiga va desaparèixer.

La façana està coronada per un campanar d'espadanya de dos ulls. Al darrera del qual hi ha la caixa (segurament construïda posteriorment) que dóna accés a les campanes.

Al damunt de la fornícula hi ha un rellotge mecànic, col·locat a l'ull de bou. Per sobre d'aquest, en trobem un de sol.

A la banda dreta de la porta hi ha una placa de pedra vermella a la qual es pot llegir amb dificultat: "PLAZA DE LA CONSTITUCIÓN 18 + 21", que fa referència a la Constitució de Cádiz de 1812 (que va estar vigent entre 1812-1814, 1820-1823 i el 1936-1937).

La nau presenta coberta de volta de canó, amb llunetes, sostinguda per uns pilars adossats a la paret. A l'exterior hi ha contraforts laterals.

Als peus de la nau trobem un petit cor de fusta al qual s'accedeix per unes escales. El primer tram de les quals és de pedra i seguidament de fusta.

Notícies històriques

Probablement aquesta església fou construïda a principis del segle XI i l'edifici original fou una església romànica, probablement de planta i estructura similar a l'actual.

S'ha trobat un document de 1862 en el qual es demana permís al prior del monestir de Sant Miquel de Cuixà per seguir aprofitant pastures, privilegi que va ser ratificat. Aquest document confirma la dependència de l'església de Sant Joan del monestir de Cuixà.

L'església de Riu fou sufragània de la de Pedra fins el 1904. Anteriorment aquesta última era rectoria i la de la Riu era vicaria.

L'església de Sant Joan Batista es parroquial de Rius del Pendís i té tendència de la de Bellver de Cerdanya.”

• El nom de la localitat a la que pertany aquesta església ens ha fet ballar el cap. Durant la busca, han aparegut diversos noms: Riu, Riu de Santamaria, Riu de Cerdanya, Riu de Pedra, Riu de Pendís...
  • Finalment hem pogut clarificar una mica el tema, entrant a la pàgina web de l’Ajuntament de Riu de Cerdanya, d’on extraiem el següent text:

Riu de Cerdanya és un municipi de la comarca de la Baixa Cerdanya.

Antigament anomenat Riu de Pedra, formava part de l'antic municipi d'Urús i Riu.

En la divisió provincial del 1833, l'antic municipi va resultar partit pel mig: Urús a la província de Girona i Riu a la província de Lleida.[2]

Va formar un municipi independent, amb el nom de Riu de Pendís, fins que el 1973 va ser agregat a Bellver de Cerdanya.

El 1997 se'n va segregar juntament amb el poble de Canals.”

El que ja no sabem és on s'inclou el nom de Riu de Santa Maria ...