Església de Sant Jaume i Sant Genís d’Alboquers – Sant Bartomeu del Grau / Osona

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys d'Alboquers, antiga quadra del municipi de Sant Bartomeu del Grau (Barcelona).

Època: Segle XI – Obra Popular - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIL - Generalitat de Catalunya. *

Estat: Bo. No és accessible lliurament.

Altres noms: Església i rectoria de Sant Jaume i Sant Genís d'Alboquers - (Generalitat de Catalunya). *

Accés – Visitada el 15/12/2018:

0 – El punt d’inici en aquesta ocasió  ha estat un lloc, molt a la vora del PK nº 1 de la carretera C-62 , situat a les coordenades 41 55 58.7  02 08 23.7  des d'on prenem una sortida que accedeix a un camí de terra indicat: Alboquers.  En menys de tres-cents metres arribem a destí. Aparcament als voltants.

La introducció de les coordenades anteriors, en un mapa de Google, des del punt 0 al punt, 1 comporta la generació automàtica del següent

M A P A del recorregut.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Desembre  2018):

“ Descripció

L'església de Sant Jaume d'Alboquers, coneguda també com a Sant Cugat, és un petit edifici d'origen romànic, força alterat al llarg dels segles.

L'aspecte actual correspon al segle XVII.

És format per una sola nau coberta per una volta de canó a la nau; el presbiteri, rectangular, és cobert per volta de creueria.

Al costat nord del presbiteri hi ha una porta d'accés a la sagristia.

L'absis és recte.

La coberta és de teula àrab en un teulat a doble vessant.

El campanar era d'espadanya o de cadireta, ara convertit en un petit campanar de torre.

El terra de l'església està cobert de fusta des de que la nau es va utilitzar com escola després de la guerra del 1936.

Als peus de l'església hi havia antigament un cor de fusta.

La porta, a migdia, duu la data 1640. A la part de dalt, hi ha un ull de bou corresponent a una primera reforma de l'edifici.

Sobre la porta d'entrada, al mur sud, hi ha una llinda ornamentada o­n entre altres inscripcions mig desaparegudes es llegeix: PERE RIERA i BOQUES" (YLLA-CATALÀ, 1990, fitxa 59).

L'església és envoltada per la rectoria i d'altres edificacions.

Campanes

En el campanar d'Espadanya de Sant Jaume d'Alboquers es conserven dues campanes.

La gran està decorada amb una creu i la representació d'un bisbe sota d'una inscripció: ORA PRO NOBIS.

La campana petita, que també presenta la inscripció ORA PRO NOBIS té representada la imatge d'un sant i a Sant Miquel pesant les ànimes.

Aquesta campana porta també la inscripció: IOAN CLOS ALBOQUERS.

De fundació romànica, l'església era originàriament dedicada a Sant Cugat.

Sufragània de Santa Eulàlia de Riuprimer des del segle XV, fou parròquia independent des del 1878.

Actualment és una església sense culte, depenent de Sant Bartomeu del Grau.

Després de la Guerra Civil es va utilitzar la nau com a escola i després es va restablir el culte amb imatgeria nova que encara es conserva a la sagristia.

La campana petita va ser guardada durant la guerra a la secretaria de Sant Bartomeu del Grau i posteriorment retornada a l'església d'Alboquers.

L'any 1995, els veïns de l'antiga parròquia van pagar la restauració de l'església i en el període 2001-2002 es va rehabilitar el mas.”

*  Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.