Església de Sant Jaume de Queralt – Bellprat / Anoia

Situació: En terrenys de Bellprat, vila i municipi de la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Estat: Restaurada. No és accessible lliurament. Aparcament al davant.

Altres noms: Sant Cristòfol) - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 26/09/2013:

Aquesta església està situada als peus del turó del castell de Queralt. Per arribar-hi i per a altres informacions, els invitem a visitar aquesta pàgina.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2013):

“ Descripció

Construcció romànica d'una nau, campanar de cadireta refet. Murs laterals decorats amb arcuacions i bandes llombardes. L'absis està substituït per una construcció rectangular.

En el testament de Pere Queralt, any 1166, s'indica : "Relinquo ecclessie de Queralt meum dominium de Condaminis sicuti est a gradus Sancti Michelis infra, ita ut statuartur ibi unis presbiter qui oret pro anima mea et omnium parentum meorum".

Per raó dels arcs llombards i alguns altres elements arqueològics, considerem que de vers aqueixa època deu ésser la construcció del temple, encara que no desatenem que si ja al s. X el bisbe d'Urgell manifestava drets al castell, versemblantment aquest podia comptar ja amb una capella, per senzilla que fos.

Notícies històriques

Fou la primitiva parròquia, esmentada ja al segle XI i situada al peu del turó on està situat el castell de Queralt, posterior a la del castell.

Després de la devastació de la zona barcelonina, el 985, per les forces d'Almançor, la propietat del castell de Queralt fou controvertida entre el bisbe d'Urgell i Sendred. El bisbe diu que el dret i la potestat que l'església de la Seu d'Urgell té sobre el castell de Queralt li ve de Guadall. En conseqüencia, ell, Sanla, havia fet sortir els homes que custodiaven el castell, amb fidelitat a l'església, i els havia fet tornar a entrar, per tal que constés que depenien d’ell.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de Wikipedia, el següent text (Setembre 2013):

“ Església de Sant Jaume de Queralt (antigament Sant Cristòfol).

Situada al peu de la mola rocosa dominada pel castell, es trobava dins l'antic terme del castell de Queralt i des de molt aviat en degué assumir les funcions parroquials que posteriorment passaren a Sant Salvador de Bellprat. L'església apareix en una llista de parròquies datable entre els anys 1020 i 1050.

L'edifici original fou bastit el segle XI segons cànons arquitectònics romànics. Constava d'una sola nau capçada amb volta de canó, un absis semicircular i campanar d'espadanya que coronava el mur de ponent. Al llarg de la baixa edat mitjana l'edifici ha sofert diverses modificacions com ara la construcció d'un nou absis quadrangular. Externament, els panys dels murs originaris presenten una decoració llombarda a manera de fris d'arcuacions cegues distribuïdes en grups de tres, entre lesenes, fetes amb pedra fosca que es fan clarament diferenciables de la resta de fàbriques posteriors.

Actualment l'edifici no té culte i es troba en procés de consolidació”.