Església de Sant Jaume de Canadal – La Jonquera / Alt Empordà

esglesia-de-sant-jaume-de-canadal-090805_506

Situació: Al veïnat de Canadal, terme municipal de La Jonquera (Alt Empordà) - Girona

Època: Segle VIII – Preromànic - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: Informació no disponible - Novembre 2020.

Estat: Restaurada. No és accessible lliurament.

Accés - Visitat el 05/8/2009:

Procedents de Figueres i circulant per la N-II en sentit França, dins de la localitat de la Jonquera, en una rotonda situada a 42 24 40 02 52 35, prendrem la primera sortida, assenyalada per anar a Canadal.

A continuació molt aviat veurem un trencall a l’esquerra (42 24 31 02 52 46) també degudament indicat, que enfilant-se ens durà al lloc que busquem, senzillament seguint les indicacions per anar al restaurant Mas del castell, també conegut com Els Fogons de Canadal, on trobarem lloc per aparcar còmodament. Aquí es poden veure restes del castell de Canadal. L’església de Sant Jaume de Canadal, és al costat.

Localització: N 42 24 38 E  02 52 58 -  Altitud: 177 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya ens complau extreure la següent informació - Novembre 2020:

Descripció

Església situada a un quilòmetre de La Jonquera, a la que podem veure dues fases constructives, que s'allarguen amb el temps.

La primera dataria dels segles VIII i IX : nau i volta, la segona del XV-XVII : capelles del creuer i absis.

La primera construcció es podria situar dins l'anomena't preromànic.

L'entrada es troba en un lateral, a migdia; és d'arc de mig punt i està adovellada hi ha una petita obertura que dona a la façana de migdia.

L'interior remarcat per una volta de canó una mica apuntada, amb arrebossat que tot ho cobreix.

El creuer s'allargaria a l'afegir-s'hi la sacristia, amb la qual cosa, sobresurt en planta (el creuer) i també en alçat, encara que sense depassar massa l'alçada de l'edifici .

La coberta de vessant a dues aigües es veu coronada per un campanar de cadireta en el que hi manca la campana.

Quant a l'aparell constructiu usat hem de dir que no és gens uniforme : pedres de granet, resol , argamassa... en alguns llocs arrebossat.

En el mur nord, que és on millor es pot percebre, es veu com la col·locació de les diferents pedres de granet es fa sense seguir filades.

*Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.*

Alt Empordà : Veure en un mapa més gran.