Església de Sant Feliu – Sant Feliu Sasserra / Bages

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Feliu Sasserra, poble en cap del municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època:Segle XI – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Restaurada diverses vegades durant el segle XX. És l'actual església parroquial. No és accessible lliurament. Aparcament als carrers dels voltants.

Accés - Visitada el 14/06/2014 i el 160820:

A la plaça del bisbe Torras i Bages

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2014):

“ Descripció

L'actual edifici de l'església de Sant Feliu Sasserra, fet el 1581, fou construït en estil gòtic tardà. Tanmateix, es conserven algunes parts de l'edifici anterior: uns murs del segle XI i la portada romànica.

Aquesta és estructurada per dues arquivoltes en degradació que reposen sobre una línia d'impostes, la qual és sostinguda per parelles de columnes amb capitells esculpits del segle XII.

El 1881 s'hi afegí la capella del Santíssim, de la qual fa uns anys s'arranjà la façana.

Notícies històriques

Aquesta església es trobava dins l'antic terme del castell d'Oristà, al lloc anomenat "ipsa Serra". Inicialment era dedicada a sant Feliu, santa Maria i sant Joan.

Molt aviat degué adquirir les funcions de parròquia, que ja no ha deixat més. El terme d'Oristà és documentat des del 908 i l'església apareix citada el 946, mentre que el 952 s'anomena com a "domum" de Sant Feliu, i el 997 com a església. Consta com a parroquial de Sant Feliu de Serra des d'abans del 1154.

L'edifici sofrí diverses modificacions conforme augmentava la població. Al segle XI fou reedificat i al segle següent s'hi afegí una portalada romànica.

El 1581, quan la població era cap de la sotsvegueria del Lluçanès, fou reedificada en gòtic tardà, tot aprofitant una part de l'edifici anterior (murs i portalada). Encara el 1881 s'hi afegí la capella del Santíssim.

L'església ha estat restaurada mitjançant diverses actuacions (1994, 1998) subvencionades pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Juny 2014):

“ Descripció

L'església de Sant Feliu Sasserra es troba situada a l'antic centre medieval del nucli urbà, a la plaça Torres i Bages coneguda popularment com la plaça de l'església.

És un edifici de tres naus de planta rectangular orientat a l'oest amb teulada de doble vessant coronada per una estructura esglaonada de pedra amb un arc de mig punt i una creu al capdamunt. Té annexada a la zona de tramuntana una capella construïda al segle XIX.

Els murs de càrrega són de carreus regulars ben treballats i escairats, presentant cantonades diferenciades, amb algunes parets arrebossades.

L'interior és de tres naus de volta de creueria que presenten les claus de volta decorades i amb nervadures que desemboquen a uns pilars que tenen columnes adossades.

A l'altar s'hi troba, sobre un pedestal de fusta, una talla de Sant Feliu que porta els símbols del seu martiri.

L'accés des de la façana oest es fa a través un cos annex, construït modernament, que sobresurt en alçada fins a mitja façana, de teulada d'una vessant flanquejat per dos cossos a mode de torre, formant un rebedor en el que es troba la porta d'accés principal, d'arc de mig punt adovellat.

A banda i banda de la porta s'hi obren dues finestres, a mode d'espitllera arrodonida, essent les més petites les que es troben més a prop de la porta. A la part superior de la façana s'hi obren tres finestres juxtaposades que formen una petita galeria.

El centre de la façana sud hi sobresurten dos contraforts. A la part esquerra hi ha la portalada romànica amb un rosetó al damunt. A sobre s'hi obre un porxo tancat per una barana de fusta. A la banda dreta s'hi obren diferents obertures: dues a mode d'espitllera a la planta baixa i dues emmarcades amb pedra al primer pis.

Annexat a la banda dreta de la façana est arrenca des del terra el campanar de torre de l'església de Sant Feliu. Presenta tres obertures en eix vertical i a la zona de les campanes alterna una o dues finestres d'arc de mig punt amb marcada línia d'imposta a les diferents cares.

La façana nord té annexada la capella del Santíssim construïda al 1881 que deixa un espai al davant formant un petit pati. En aquesta zona hi ha una porta emmarcada amb pedra, actualment tapiada que constituïa la porta d'accés lateral a l'església.

Observacions: A la part de ponent de l'església s'hi trobava l'antiga rectoria que es va enderrocar al fer reformes a l'església, deixant un petit pati al davant de la capella del Santíssim que s'obre a la plaça de Torres i Bages.

Història

L'església de Sant Feliu Sasserra, originalment dedicada a Sant Feliu, Santa Maria i Sant Joan, es trobava dins l'antic terme del castell d'Oristà, al lloc anomenat ipsa Serra. El terme d'Oristà es troba documentat des del 908, i l'església apareix citada el 946. Tot i així l'església de Sant Feliu surt denominada al 952 com a domum de Sant Feliu i com església al 997 amb funcions parroquials existents abans del 1154. Així doncs molt aviat va adquirir funcions parroquials que no deixaria fins avui en dia.

L'església que es troba esmentada al segle X fou reedificada al segle XI i enriquida amb una portalada romànica amb capitells esculpits i arquivoltes treballades al segle XII.

Va ser el 1581 que fou reedificada en gòtic tardà tot aprofitant una part de l'interior, alguns murs i la portalada.

El 1881 s'hi afegí la capella del Santíssim a la banda nord i un segle més tard, als anys vuitanta, es va arranjar la façana (AADD;1984) Finalment als anys 1994 i 1998 s'hi ha practicat diverses actuacions de restauració que ha contribuït a mantenir-la en un bon estat de conservació.”