Església de Sant Feliu de Savassona – Tavèrnoles / Osona

espereu…

A Osona hi podem trobar dues esglésies amb el nom molt semblant, però distants l'una de l'altra, ambdues al municipi de Tavèrnoles.

--->   Església de Sant Feliu de Savassona

--->  Església de Sant Pere de Savassona

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Tavèrnoles, població i municipi del mateix nom, a la comarca d’Osona (Barcelona).

Època: Segle X – Preromànic - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: El dia de la nostra visita, a la pàgina web corresponent a aquesta edificació, no hi ha cap constància al respecte - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. El dia de la nostra visita, era accessible lliurament.

Altres noms: Església de Sant Feliuet de Savassona - (Generalitat de Catalunya). *

Accés – Visitada el 09/02/2019:

0 – El punt d’inici és un lloc – 41 57 27.0 E 02 20 18.0 - situat entre els PK 4 / 5 de la carretera BV-5213 , on prenem una sortida a mà dreta, segons ens va indicar un altre visitant, que accedeix a un camí de terra, discretet al principi,

I que es fa més evident poc després.

Vàrem aparcar el cotxe aquí mateix. És un indret  concorregut, de gent buscant aparcament als vorals de la carretera. No podem recordar ara si hi havia o no algun indicador.

Facilitem a continuació una imatge del lloc on vàrem aparcar i des d'on vàrem continuar, caminant,   gaudint de bonics paisatges. Ja veiem l’església i les roques sobre les que està assentada.

En alguns llocs del camí  trobem petits però eficients indicadors.

Durant la darrera part del camí s'estreny una mica, es fa més petit, sense que això comporti gaires problemes.

Fins i tot conforta una mica el saber que estem trepitjant un terra d’època medieval.

Facilitem tot seguit un mapa del recorregut efectuat.

Descripció

Sant Feliu de Savassona es troba situada en un indret espectacular, sobre una gran roca al centre d'un poblat ibèric.

És un edifici format per una sola nau romànica que conserva l'absis rectangular lleugerament trapezoïdal a llevant, d'època preromànica.

La nau fa aproximadament 9 x 3 m i és coberta amb volta de canó.

Consta de dos portals, l'original al mur de migdia, d'arc de mig punt adovellat, i a ponent hi ha una porta de construcció posterior (segle XVI), amb una estrella salomònica inscrita dins un cercle a la dovella central.

Al damunt hi ha un petit òcul i el capcer coronat per un campanar d'espadanya, en el qual s'obren dos grans finestrals d'arc de mig punt que actualment no tenen campanes.

És construïda amb pedres sense polir llevat d'alguns carreus dels angles i les obertures.

La nau és coberta amb teules i els ràfecs són de lloses de pedra, element que es repeteix en el cobriment de l'absis.

Tombes antropomorfes:

Conjunt de tombes situades sobre el sòl de pedra de l'absis preromànic de l'església de Sant Feliuet.

Per tant es troben a la part nord-est de l'església i a frec del precipici que cau fins al meandre que en aquell indret forma el riu Ter.

S'hi observen diversos enterraments, n'hi ha tres que estan més ben conservats que els altres.

Tenen unes dimensions força reduïdes i l'estat de conservació és mitjà ja que és un indret molt visitat per excursionistes.

Estan esculpides damunt un gres de color grisós que és el sòl que constitueix el cingle.

Notícies històriques

Es troba situada sobre un turó, enfront de l'antic Castell de Savassona i a frec del precipici que cau fins al meandre del Ter.

L'església es va erigir amb motiu de la repoblació en un indret on hi ha indicis d'una població molt antiga.

Aquest lloc comença a prendre una personalitat més acusada des que es desprèn del Castell de Sant Llorenç que abastava un ampli territori.

Hi ha poques notícies històriques que facin referència a la capella.

La més antiga és de 1037, quan un tal Guifred fa donació d'unes terres dins la parròquia de Sant Pere de Savassona i diversos instruments a la casa de Sant Felio, més tard fou anomenada Sant Felio de Roca segons apareix en un document de l'any 1302 en el que Pere Torrent rector de Savassona destina uns diners al culte de la capella.

Així a partir de l'edificació d'abans del romànic (absis), al segle XI es degué refer la nau a fi de fer-la més sòlida.

Al segle XVI es va reformar i s'hi va construir el portal de ponent i el de migdia va quedar temporalment anul·lat.

Més tard ha estat restaurada pel Centre Excursionista de Vic que li ha retornat la fesomia primitiva.

Les restes trobades a Savassona testifiquen l'existència d'hàbitats molt remots per aquest indret, aprofitant moltes vegades les guarides naturals que ofereix el paisatge.

Aquestes tombes i l'absis de l'església preromànica, demostren l'existència d'un poblament anterior al s.X.

A partir d'aquest segle el lloc de Savassona adquireix una personalitat més acusada ja que es desprèn de la jurisdicció de Sant Llorenç del Munt i passa a formar part del patrimoni dels vescomtes d'Osona.

El poblament del Lloc de Sant Felio, que al s XIII passà a anomenar-se Sant Felio de la Roca, va perdurar ja que al s.XI es tornà a construir la nau de l'església per a fer-la més sòlida i al s. XVI es reforma fent-hi una porta a ponent.

Reforma que ens denota l'existència d'un nucli d'habitants, important donat que molt a prop hi ha l'església de Sant Pere de Tavèrnolers i que si noi fos així, aquella hauria pogut substituir-la.”

*  Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.

" Pedres"