Església de Sant Esteve d’Esclanyà – Begur / Baix Empordà

I T I N E R A R I

Situació: A Esclanyà, entitat de població de Begur, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle X – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants. Al costat mateix hi ha el Castell d'Esclanyà.

Accés – Visitada el 31/12/2016:

Punt d’inici: Hi hem accedit a través de la carretera GIP-6531 - (Palafrugell / Begur). En un lloc a tocar de la fita del PK nº 1 (41 55 43.8 03 10 41.2), hi ha una sortida indicada per accedir a Esclanyà.

Senzill de localitzar. La trobarem a la plaça de la Constitució.

Edifici religiós.-

Església de dues naus i capçalera formada per dos absis de planta semicircular.

En principi tenia una sola nau, l'actual del costat N.

A ponent hi és identificable el parament del frontis primitiu, amb una finestra de doble esqueixada; aquest sector és coronat per un campanar d'espadanya d'època posterior.

La volta d'aquesta nau és lleugerament apuntada; l'arc triomfal ha estat malmès; al costat N s'hi afegiren tardanament una capella i la sagristia.

El seu absis posseeix una finestra romànica de doble biaix; es dreça sobre una alta socolada que és la resta d'una capçalera més antiga.

La nau que s'afegí a migdia és coberta amb volta de canó i l'arc triomfa és de mig punt.

Al frontis hi ha un rosetó i la porta actual amb llinda motllurada i frontó, que pertanyen a una reforma tardana.

L'aparell romànic de la nau N és de carreuó. Les dues naus es comuniquen mitjançant dos arcs formers, un de mig punt i l'altre rebaixat.

L'església de Sant Esteve d'Esclanyà és documentada des de darreries del segle XIII (1280).

Des del segle XIV el lloc i castell d'Esclanyà estigué en poder dels Cruïlles-Peratallada, com a integrant de la baronia de Begur.

L'església ha estat objecte d'unes obres de restauració molt discutibles, sobretot a l'interior, a principis dels anys 1970.