Església de Sant Esteve de Granollers de la Plana – Gurb / Osona

Valoració: 1 vot.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: En terrenys de Granollers de la Plana, entitat de població disseminada de Gurb, població i municipi del mateix nom, a la comarca d'Osona – (Barcelona).

Època: Segle XI – Romànic – (Patrimoni.Gencat)

Protecció: No hi consta  – (Patrimoni.Gencat)

Estat:  Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant.

  • Conserva un absis de mides més que respectables, que és una preciositat ...

Altres noms:

Accés – Visitada el 05/08/2016:

Circulant per la carretera B-522 (Manlleu / Vic) i circulant en aquest sentit, en un lloc (41 58 38 02 16 27.3 ) situat entre els PK 5 / 4,  hem pres una sortida d’aquesta carretera, a l’esquerra, indicada, per on continuarem uns cent metres.

Localització: N 41 58 35.5 E 02 16 29.4 – Altitud: 482 m.

Altres:

  • De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Agost 2016):

“ Descripció

Sant Esteve de Granollers de la Plana es troba dalt d'un turonet acompanyada de tres edificacions.

 L'edifici, romànic d'una nau, coberta amb volta de canó reforçada per dos arcs torals, i absis semicircular s'ha vist molt transformat per les modificacions i afegits de que va ser objecte posteriorment.

És possible que la capçalera fos originalment trilobulada i que les absidioles laterals fossin substituïdes per les capelles actuals.

 L'absis central presenta a l'interior decoració de cinc nínxols semicirculars oberts al gruix del mur, tipologia que correspon a esglésies de capçalera trilobulada. A l'exterior mostra decoració d'arcuacions entre lesenes que emmarquen finestres cegades, sota un fris de dents de serra.

 A la part superior dels murs de tramuntana i de migdia perviuen trams d'ornamentació de tipus llombard entre les construccions modernes.

 L'absis té tres finestres de doble esqueixada que es corresponen amb tres finestres més petites situades al nivell del sòl. Aquestes últimes corresponen a una cripta, que fa de sagristia, que té la mateixa planta de l'absis i a la qual s'hi accedeix per una escala ran de mur dins del mateix absis.

A partir del segle XVII s'hi afegiren capelles la laterals que han desfigurat l'estructura original.

Tot l'interior ha estat reformat en estil neoclàssic i l'absis mostra pintures murals modernes.

 L'accés es manté per la façana de migjorn però la portalada ha estat substituïda per una de neoclàssica.

La façana de ponent també ha sofert transformacions i té adossat el campanar de torre de planta quadrada barroc coronat per una balustrada.

Al Museu Episcopal de Vic es conserven dos petits fragment de la pintura mural del segle XIII que decorava l'absis.

Notícies històriques

El temple romànic va ser consagrat l'any 1088.”


  • Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l'Ajuntament de Gurb, el següent text (Agost 2016):

“Sant Esteve de Granollers s'aixeca sobre un petit puig al mateix peu de la carretera de Vic a Manlleu. La seva demarcació s'estén pel sector més planer del terme. És la parròquia més antigament documentada des del 903 -, però no en resta res d'anterior a la reedificació del segle XI.

L'església actual fou aixecada i consagrada el 1088. És l'edifici romànic més remarcable del terme, sobretot pel seu gran absis, decorat amb lesenes i arcuacions llombardes.

L’interior guarda tota la nau, amb dos arcs torals, però ha estat excessivament restaurada carrinclonament, raó per la qual és més bonica per fora que per dintre.

 Sota l'altar major hi ha la sagristia, en un indret que ha de correspondre a una antiga cripta, amb finestres a la part baixa de l'absis.

Té l'afegitó d’una gran capella del Santíssim, moderna, i també una capella del Roser, a la part de migdia, sota la qual hi ha la cripta o panteó de la família Abadal del Pradell, on hi ha enterrat el notable historiador català Ramon d’Abadal i de Vinyals.

Té també una moderna rectoria i un espai de jardins entorn de l'església, que converteixen l'antic puig de Granollers en un indret acollidor i en una bonica miranda de la Plana.

ÈPOCA IBÈRICA

L'esglèsia de Granollers de la Plana:

"Mossén Pere Bofill, rector de la parròquia, relata en les seves notes que el 1892, mentre realitzava unes obres de reparació i ampliació del cementiri va descobrir unes sepultures molt antigues. Hi trobà ceràmica romana i monedes amb inscripcions ibèriques.

Desgraciadament, aquest material s'ha perdut amb el pas dels anys. Així mateix, durant les obres de restauració de l'església parroquial després de la Guerra Civil, mossèn Josep Claveras hi va trobar les restes d'un sarcòfag de pedra i algunes peces de ceràmica, que el pròpi Dr. Junyent va identificar com a ibèriques (CODINACH, 1988)."

Text del llibre: Gurb, Un poble arrelat a la terra.


Altres: Ho hem d'admetre. Tot i que ja hauríem d'estar “curats d'espants”, a aquestes alçades, no ens deixa de sorprendre, molt gratament, aixó sí, la descoberta d'aquestes joies de l'arquitectura, com la d'avui, als llocs més insospitats de la nostra geografia.

Confessem que quan més va, més ens adonem de que no sabem res, tal i com deia un rellevant “savi”.

¡ Però ... és que és així. I encara hi ha marge per anar aprenent ! ...


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: