Església de Sant Esteve de Bar – El Pont de Bar / Alt Urgell

Valoració: 1 vot.
espereu…

F O T O S


Església de Sant Esteve de Bar

Església de Sant Esteve de BarEsglésia de Sant Esteve de Bar

Església de Sant Esteve de Bar

Església de Sant Esteve de Bar

I T I N E R A R I 


Situació: A Bar, entitat de població de El Pont de Bar, població i municipi del mateix nom, a la comarca de l'Alt Urgell (Lleida).

Època: Segle XIV - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: Incoat BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Edifici de difícil classificació, donades les modificacions sofertes. Molt modificada respecte al temple romànic original.

Altres noms:

Accés - Visitada el 01/08/2014:

En un lloc de la carretera N-260, situat entre els PK 211 / 212 – (42 22 21.0 01 37 39.0), prenem una sortida d'aquesta carretera, indicada, per anar a Bar (A 4 km.), Toloriu i el Querforadat. Per aquí seguirem.

Quan hem arribat a Bar, hem aparcat a l'entrada.

Després, l’església és senzill de localitzar, donades les reduïdes dimensions del llogaret.

Localització: N 42 21 30.7 E 01 38 20.3 – Altitud: 1.197 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Agost 2014):

“ Descripció

L'església actual es producte d'intervencions que es reflecteixen en la seva estructura i que en dificulten la seva classificació dins les coordenades d'un estil unitari o en excés perfilat.

De capçalera tripartida i carrada en un principi, posteriorment s'afegí un absis semicircular evidenciat a l'exterior, que prolonga el central i accentua l'eix longitudinal de la nau que ordena l'espai intern.

 El sistema de cobertes introdueix voltes nervades de creueria. Es poden mencionar també les solucions d'un cor aixecat sobre els peus de l'església i un cimbori sobre petxines que marca transicions entre cobertes a diferents nivells, però que no podem destacar com a cos de llum, radicat entre la nau i el presbiteri.

 D'altra banda, les obertures de l'edifici, no massa significatives, amb predomini del mur, es distribueixen en els laterals, absis i façana. Aquesta, de trets sumaris, organitza l'accés amb porta d'arc de mig punt i un senzill òcul.

 Trencant la idea d'un frontis simètric, a l'alçada de les cobertes, s'aixeca un campanar que transforma la seva planta en octògon de costats desiguals i que es divideix en alçat en un primer nivell massís i el cos de campanes, coronat amb capitell. El parament de pedra vista deixa veure avui dia la disposició irregular dels carreus i tradueix clarament el pas entre el campanar i l'església, que li fa de base.

Notícies històriques

L'església parroquial de sant Esteve, situada al capdamunt del poble de Bar, vora les ruïnes de l'antic castell, podria remuntar la seva existència a la primera meitat del segle IX, si l'acta de consagració de la Seu de 839 fos autèntica.

Malgrat això, l'edifici que es conserva actualment no permet establir una cronologia anterior a les acaballes de l'edat mitjana, ja que, si bé sembla que hi hagué la traça d'un bastiment romànic, les reformes i campanyes constructives posteriors modificaren fonamentalment la seva aparença.

 A més a més, en el segle XIX, l'edifici fou afectat per un incendi, en el qual segons que sembla va cremar-se també la imatge romànica de la Mare de Déu de Tor, i fou reconstruït.”

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

  • Gastronomia

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:Alt Urgell : Veure en un mapa més gran.