Castell de Bar – El Pont de Bar / Alt Urgell

Úniques restes de l'antiga edificació.

Situació: A Bar, poble agregat del municipi del Pont de Bar (Alt Urgell) – Lleida.

Època: Segle XII - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Pràcticament desaparegut, sols en resta un petit pany de paret. És de destacar la situació estratègica del lloc, en un turó des d'on es pot controlar una extraordinària extensió de terreny. Lliurament accessible.

Aparcament als carrers del poble (Millor si és possible, a l'entrada mateix: 42 21 30 01 38 19).

Accés - Visitat el 11/11/2010:

Senzill de localitzar. Quan estem a punt d’arribar al poble, ja és clarament visible el turó on hi ha les minses restes. Després cal dirigir-se intuïtivament pels carrers del poble, passant pel costat dels antic safarejos, fins localitzar un petit corriol, sense cap indicació, que s'enfila uns metres fins arribar a la plana superior del turó, amb un terra irregular, envaït per les herbes.

Localització: N 42 21 30 E 01 38 21 - Altitud:1.151 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació - (Abril 2020):

Descripció:

El castell de Bar es troba sobre un petit promontori als afores del poble de Bar.

El castell segurament s'adaptava a les formes naturals del turó, aprofitant les parets de roca natural, per tant devia tenir una forma el·líptica.

Es conserven alguns trossos de construcció: al centre hi ha la base de la torre central; al nord, i arran del cingle, hi ha un pany de mur d'uns 6 metres de llarg; hi ha diversos fragments aprofitats per construccions més modernes.

Notícies històriques:

En la documentació antiga es troben mencions del Baridà o de Bar però l'esment explícit del castell no se'ns representa d'antuvi.

El 1366 apareix esmentat ja que Roger Bernat de Foix, vescomte de Castellbó, adquirí a carta de gràcia el castell i el lloc de Bar.

Els castells de Bar, Musse i Alt seguien alienats al vescomte de Castellbó el 1396, quan la corona el recobrà i el 1400 el rei Martí l'Humà els va vendre a Guerau de Malleó, camarlenc seu.

En realitat, més que una venda fou una donació reial.

Aviat, tanmateix, el rei féu la retrocessió.