Església de Sant Esteve d’Alinyà – Fígols i Alinyà / Alt Urgell

I T I N E R A R I

Situació: A Alinyà, entitat de població de Fígols i Alinyà, municipi de la comarca de l’Alt Urgell (Lleida).

Estat:  Bo. No és accessible lliurament.

Accés – Visitada el 15/07/2017:

PK nº 10 de la carretera L-401. Després, és ben senzill de localitzar, donades les reduïdes dimensions del llogaret. Per ser més exactes, a la Plaça del Ball Pla, segons Patrimoni.Gencat.

Hem aparcat en una ampla zona sense asfaltar que trobem a l’entrada.

“ Descripció

L'església de Sant Esteve es troba a la plaça del Ball Pla del nucli d'Alinyà, sobresortint del conjunt de cases que formen el poble.

L'edifici actual està constituït per una nau i un absis semicircular amb finestra central d'arcs en gradació amb decoració de boles a l'arc i els muntants.

El frontis té adossat un cos d'una casa veïna i, tot i que està molt reformat i restaurat, repeteix el mateix parament que l'absis.

S'hi obren una porta d'arc de mig punt amb quatre arquivoltes en degradació del segle XIII i una finestra similar a mitja alçada amb decoració.Encara trobem una altra finestra del mateix tipus al mur de migdia.

La decoració de les finestres la relacionen amb la catedral de Santa Maria de la Seu d'Urgell.

Tots els exteriors revelen, amb la sobreposició de panys de mur de parament irregular, el sobreaixecament de l'edifici, que cal relacionar amb la substitució, en època gòtica, de la volta, ara apuntada.

A l'interior, aquesta modificació es posa de manifest en la discordància entre la volta ogival de la nau i l'arc de mig punt amb què s'obre l'absis.

Al gruix dels murs de la nau s'obren dues petites absidioles, més dues capelles de planta irregular, a banda i banda.

Altres reformes evidents de l'edifici romànic són la coberta de l'absis, també sobrealçada, i l'espadanya de dues obertures de la façana.

Diverses obertures il·luminen l'edifici, l'estructura originària del qual respons als trets característics de l'arquitectura romànica del segle XII.

Esmentada a l'acta de consagració de la Seu d'Urgell del 839.

En l'heterogènia construcció que avui configura l'església parroquial de Sant Esteve d'Alinyà, res no sembla conservar-se de l'edificació consagrada el 2 de desembre de 1059 pel bisbe d'Urgell Guillem Guifré.”