Església de l’Assumpció de Baldomar – Artesa de Segre / Noguera

I T I N E R A R I

Situació: A Baldomar, entitat de població d'Artesa de Segre, vila i municipi del mateix nom, a la comarca de la Noguera (Lleida).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 04/03/2016:

Senzill de localitzar, donades les reduïdes dimensions del llogaret: a la Plaça de l'Església, cantonada amb el carrer Església.

Hem aparcat en una placeta (Plaça Major), situada a la part baixa de la població (41 55 07.8 01 00 55.9), evitant embolicar-nos transitant per carrers estrets, a la vegada que gaudíem d'un tranquil passeig a peu, descobrint boniques raconades.

Posteriorment, des d'aquesta mateixa placeta, (Hi ha un indicador) hem pres la sortida per anar a visitar l’Església de Sant Julià de la Clua i també les restes del ---> Castell de Clua.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2016):

“ Descripció

L'església parroquial de Baldomar, al terme d'Artesa, és un edifici heterogeni, de difícil lectura arquitectònica a causa de les diferents etapes constructives que li han donat forma.

L'esquema de planta ve definit per una nau sense absis, coberta amb volta de canó apuntada sobre arcs torals i formers. Al costat nord hi ha una altra nau, més curta, probablement afegida més tard. Al costat sud, presenta capelletes laterals obertes en el mur mitjançant arcs formers. Una cornisa sense finalitat constructiva separa la volta, que segueix la tradició del segle XIII, dels elements de sosteniment

L'element més rellevant de l'exterior és la façana, que integra un campanar d'espadanya convertit posteriorment en una torre quadrangular.

El cos baix de la façana, de carreus ben escairats, és d'una gran sobrietat.

L'accés s'efectua mitjançant una obertura d'arc de mig punt adovellat, recolzat sobre impostes motllures d'aire classicicant, similars a les que hi ha als pilars interiors de l'església.

Sobre el portal hi ha un òcul i, enmig, una petita fornícula formada per columnes helicoïdals que sostenen un frontó triangular

Tant la façana com el campanar fan pensar en una reforma constructiva, que probablement dati del segle XVI, i, per tant, de cronologia més avançada que la de la nau central.”

AltresCuriositats

Del article publicat a la revista "La Palanca"  d'en Ramon I. Canyelles - Artesa de Segre - La Noguera, ens complau extreure el següent fragment de text:

Esglésies amb campanes d'obús:

" Durant la guerra civil espanyola (1936/1939), degut a la precarietat de medis de l'exèrcit republicà i per tal de construir armament, bàsicament les baines de les bales, es fongueren campanes d'esglésies i ermites.

Al quedar els cloquers orfes del seu instrument, l'enginy popular va restablir les torres i espadanyes amb caps d'obús, suplint així la mancança amb un estri que si bé ens recorda l'horror bèl·lic, ens comunica amb els diferents tocs els missatges que des de l’església es fan arribar a la població.

La sonoritat és relativament bona, malgrat la despersonalització sònica del monument."

Podeu veure la continuació d'aquest tema a les següents pàgines: