Església de la Santa Creu de Calafell – Calafell / Baix Penedès

I T I N E R A R I

Situació: A Calafell, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Penedès (Tarragona).

Època: Segle XI – Romànic - (Patrimoni.Gencat).*

Protecció: BCIN – segons s'esmenta a la pàgina web de Patrimoni.Gencat,* on es documenta aquesta edificació juntament amb el Castell de Calafell, tot i que pensem que aquesta protecció es refereix, en concret, al castell.

Estat: Restaurada - Visitable, juntament amb el castell.

Accés - Visitada el 15/10/2005:

La trobarem a Calafell, als carrers que al mapa de Google s'identifiquen amb els noms de l'Aire i Principal.

A dia d'avui, juny 2014, quan documentem aquesta església, veiem que al mapa de Google hi apareix una zona d'aparcament molt propera, que pensem que no existia l'any 2005.

Altres:

• Per veure la informació referent a aquesta edificació, remetem als lectors a la nostra pàgina del Castell de Calafell, donat que les fonts que n'informen, tracten conjuntament ambdues edificacions.

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació: Març 2020

Descripció

L'església, situada davant de l'Ajuntament, té una façana de grans dimensions, on es manifesten les tres naus que composen l'edifici.

És dividida en dues parts per una cornisa que va de dreta a esquerra.

A la part baixa hi ha una portalada allindada flanquejada per dos pilars adossats a la façana amb base i capitell; aquests aguanten un arquitrau amb tríglifs i mètopes.

Per sobre hi ha un timpà de línies corbades en relleu, i en el vèrtex s'obre una fornícula amb dues columnetes, volutes i un arc de mig punt; a l'interior es troba una imatge de Santa Hel·lena, obra de l'artista lo cal Isidre Romeu.

Per sobre hi ha una rosassa emmarcada amb una motllura.

El mur de la façana acaba en una cornisa recte als laterals i, en el centre, en un frontó triangular amb un petit òcul al centre i dues mènsules decoratives a banda i banda.

Al costat esquerra es troba el campanar que té forma quadrada amb els angles aixamfranats i s'obre finestres d'arc de mig punt per les campanes a les quatre cares.

L'interior està cobert amb volta de canó amb arcs torals sustentats per pilars que tenen adossats semi-pilars corintis.

L'absis és rectangulars i té una obertura central amb un vitrall modern.

Al costat dret de l'absis s'obre la capella del Santíssim i al costat esquerra la sagristia.

La capella del Santíssim es va decorar als anys seixanta del segle XX amb pintures de temes eucarístics.

A la nau primitiva de l'església trobem les restes d'unes pintures al fresc d'entre els segles XI-XVII d'estils romànic i renaixentista.

En el segle XVIII, Calafell fou objecte d'un important creixement econòmic.

Encara que no hi hagin documents, fou a finals d'aquesta centúria quan s'inicià la construcció de la nova església, de grans dimensions i construïda tota ella de nova planta.

Aquesta circumstància va fer que no s'enderroqués o transformés l'església romànica del castell.

La nova església s'inaugurà el 15 de juliol de 1806.