Església de la Masia Castellana – Pinell de Solsonès / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Pinell de Solsonès, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Època: Segle XVIII – Obra Popular - (Generalitat de Catalunya).

• Segons consta a la fitxa nº 01 del catàleg de Masies i cases rurals del POUM de Pinell de Solsonès“... és una capella del segle XIX consagrada a Sant Josep”.

• De la mateixa font extraiem el següent text: “ Toponímicament castellana és un antropònim que durant anys fou cognom de la casa tal i com diu a la llinda de fusta de la pallera: “Joseph Castellana . Any IHS 1861. Actualment ja no és un cognom relacionat amb la masia.”

• “Referent a la masia, de la mateixa font i del mateix text, extraiem el següent fragment:

“Segons Mn  Bach es tracta d’una construcció del segle XVI ...”

Protecció:  No hi consta - (Generalitat de Catalunya).

Estat:  Bo. L’ermita està situada dins d’una propietat privada. Hi ha un conjunt d’edificacions formant un pati, tancat.

Accés – Visitada el 28/07/2017:

(0) – El punt d’inici  ha estat un lloc (41 56 41.7 01 20 57.6) situat bastant més endavant del PK nº 16 de la carretera C-149 (Solsona / Sanahuja) on hem pres una sortida indicada per anar a la Castellana, situada a 0,4 km.

No podem precisar més els PK, doncs aquesta dada no apareix al mapa del ICGC.

Entrem a un camí de terra, de graveta, transitable.

(1) - A 41 56 33.8 01 20 50.7 Se’ns incorpora un camí per la dreta. Tenir-ho en compte a la tornada, si cal.

M A P A d’aquest recorregut – Distància aproximada: 500 metres.

A l’arribar hi vàrem trobar els propietaris, que gentilment, ens van permetre fer aquest petit reportatge fotogràfic.

Des d’aquesta pàgina els saludem de nou molt cordialment.

Altres: De la pàgina web Generalitat de Catalunya, que tracta conjuntament de la masia i de l’església, ens complau extreure la següent informació - (Juliol 2017):

“Descripció

Mas format per diferents edificacions que formen un pati interior tancat, accedint a aquest pati a través d'un portal i un porxo d'entrada.

L'edifici principal té la porta d'entrada d'arc de mig punt rebaixat adovellat i la resta d'obertures són allindades.

El parament és de pedra irregular sense devastar excepte la llinda i brancals de les obertures que són de grans carreus de pedra.
La capella és de planta rectangular amb coberta a dos aigües i el carener perpendicular a la façana principal.

La porta d'entrada és d'arc rebaixat amb una motllura llisa que l'emmarca, per sobre hi ha un òcul i la façana està rematada per un campanar d'espadanya d'un ull.

El parament és de pedra irregular coberta amb arrebossat excepte les cantoneres que són grans carreus ben tallats i de pedra vista.

En una de les edificacions annexes hi ha dos cups de pedra, utilitzats antigament pel vi, de forma cilíndrica.”