Capella de Sant Jaume de Rossells – Pinell de Solsonès / Solsonès

Situació: En terrenys de Pinell de Solsonès, municipi de la comarca del Solsonès (Lleida).

Època: Segle XI – Obra Popular - Restes de romànic - (cultura.Gencat).

Protecció: No hi consta - (cultura.Gencat).

Estat:  Manté en peus les quatre parets i la teulada. No és accessible lliurament.

Accés – Visitada el 28/07/2017:

(0) – El punt d’inici ) ha estat un lloc (41 56 24.7 1 19 34.5) situat bastant més endavant del PK nº 16 de la carretera C-149 (Solsona / Sanahuja) on hem pres una sortida indicada per anar entre altres, a Rossells i a Santes Creus de Bordells.

No podem precisar més els PK, doncs aquesta dada no apareix al mapa del ICGC.

Entrem a un camí de terra, de graveta, transitable, circulant-hi fins un punt sense cap tret significatiu específic (1), situat a 41 56 13.9 01 19 23.3 on aparcarem el cotxe.

Després, a peu, ens dirigirem cap al punt senyalat amb el nº (2) (41 56 14 1 19 27) als nostres mapes, vorejant, deixant a la nostra dreta, unes terres de conreu.

Després sols manca pujar una mica una petita alçada que tenim al davant

Detalls

i buscar entre l’arbreda l’edificació desitjada. Aquesta imatge assenyala el començament d'un discret corriol que hi mena.

No és difícil aquesta darrera part de la localització.

Ampliació d'aquesta foto

(3) Localització: N 41 56 14.9 E 01 19 28.7 – Altitud: 667 m.

Altres: De la pàgina web cultura.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Juliol 2017):

“Descripció:

Església d'una nau i absis rodó. La nau està coberta amb volta de canó la part tocant a l' absis, i els 4,40 metres propers a l'entrada estan coberts a dues vessants. L'interior està enguixat i pintat.

El parament és de grans pedres rústiques amb fileres. El frontis romànic ha desaparegut, i la porta actual imita una porta romànica adovellada. A la cantonada de la façana hi ha l' inscripció següent: " Pau Rosells 1866".

Notícies històriques

No es té cap noticia històrica dels orígens de l'edifici. Les parts d'època romànica són molt escasses degut a les reformes que sofrí l'any 1761.

La part frontal de l'edifici, fins a mitja nau, va ser afegida l'any 1866.”

Altres

Després, una vegada a casa, guardant el treball fet, ens n’adonem de que hi ha una possibilitat de localitzar aquesta edificació, a través d’un altre punt de la mateixa carretera C-149, potser més senzill i tot, sobre el paper, segons captura de pantalla que facilitem tot seguit.