Ermita de Sant Simeó estilita – El Bruc / Anoia

Situació: En terrenys del Bruc, vila i municipi de la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Època: Segle XII – (Pobles de Catalunya) – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ruïnós – Lliurament accessible. Durant el recorregut per arribar-hi, es pot gaudir d'uns bonics paisatges als voltants.

• Descripció gràfica pas a pas:

Iniciem el camí a Sant Pau de la Guàrdia. Situats (0) a la confluència dels carrers Verge de Montserrat i Manresa (N 41 36 39.91 E 01 44 37.72), deixem a l'esquerra, alçat, un dipòsit d'aigua.

A sota, a l'esquerra del camí, una columna de bústies de color verd.

Comencem el recorregut circulant per un ample camí de terra, a dia d'avui, perfectament transitable.

A continuació anirem informant d'una sèrie de desviacions que anirem trobant pel camí, a mode de “track casolà”:

1. 41 36 46.79 01 44 47.53 – continuarem per l’esquerra.
  2. 41 36 58.00 01 44 37.00 – seguirem per la dreta.
  3. 41 37 25.13 01 44 02.19  - seguirem per l'esquerra.
  4. 41 37 54.72 01 43 35.09 -  entrada a la masia de Ca n'Oller de la Guàrdia. L'evitem continuant per la dreta.
  5. 41 37 59.30 01 43 33.57 – al recte, hi ha una cadena. Seguim per la dreta.
  6. 41 38 14.29 01 44 01.46 – se’ns incorpora un camí per la dreta. Seguim recte.
  7. 41 38 25.42 01 44 04.52 – aquí hem d’abandonar la pista. Cal plantejar-se l’oportunitat de baixar per l’esquerra a una petita planura on podrem aparcar, o aparcar al voral del camí. Ja veiem les restes de construccions.
  8. 41 38 26.71 01 44 03.16 – aquí podem donar la volta al vehicle i aparcar.
  9. N 41 38 26.11 E 01 44 0.75 – restes de Sant Simeó estilita.

“ Descripció

Capella totalment enrunada. Situada dins d'un conjunt de cases. Va ser utilitzada com a local per fer-hi vi. Ha estat molt modificada.

A l'extrem est, on devia haver-hi l'absis (pel que sembla rectangular), hi ha adossada una construcció amb cups en el seu interior.

Era d'una sola nau i presenta dues finestres al mur sud i una al nord, totes de doble esqueixada. La porta devia ser a l'oest.

Notícies històriques

En aquesta capella hi havia el retaule del S.XVI de Sant Simeó que al 1772, es traslladà a la capella de Ca n'Ollé.”