Ermita de Sant Pere d’Ullastre – Castellar del Vallès / Vallès Occidental

I T I N E R A R I

Situació: Adossada a la masia coneguda com Can Santpere (habitada), en terrenys de Castellar del Vallès, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallès Occidental (Barcelona).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Restaurada per darrera vegada, l'any 2007 (Wikipedia). No és accessible lliurament.

Altres noms: Sant Pere de la Cadireta - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 14/02/2015:

Hem disposat dirigir-nos cap a aquesta edificació, partint de Castellar del Vallès. En un punt situat (1) a l'avinguda Ronda de Tolosa 41 36 25.9 02 05 36.7, hi ha una sortida d'aquest vial, per on continuarem.

Després de circular durant uns 600 metres aproximadament per un terra perfectament asfaltat, trobem una desviació (2) a mà dreta, indicada,  41 36 11.5 02 05 56.7, per on continuarem, ara trepitjant un camí de terra, transitable.

Al cap d'uns tres-cents metres, trobarem (3) l'edificació que buscàvem. Hem aparcat al davant mateix.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2015):

L'ermita està situada en la masia de can Santpere, a la riba esquerra del torrent de Colobrers.

És d'una nau amb volta de canó i tres absis semicirculars formant creuer. L'Absis central i principal té finestra de doble esqueixada. A la façana sud hi ha finestra i porta, a la façana oest hi ha campanar de paret d'un ull, restaurat. La teulada és a dues aigües.

La porta d'accés està molt modificada i és situada al parament de migdia.

Notícies històriques

Les notícies més antigues d'aquesta església es troben a l'any 1012. El cognom Ullastre es troba en vàries escriptures antigues, 1226 en dos pergamins podem llegir Olastro, altres denominacions són: S ullastre, Duyastre, Ullastre. Segons els historiadors, aquests noms volien significar la serra on esta edificada l'església i on s'hi trobaven força quantitat d'oliveres bordes i on ve la procedència del vocable Oleaster.

També, segons testaments posteriors al 1200, les cases de Sant Pere i Casamada donen llegat de misses a l'Església d'Ullastre. L'any 1735, el Papa Climent XII concedí jubileu o indulgència plenària als que, confessats i consagrats, visitessin l'església de Sant Pere d'Ullastre.

Antigament s'hi podia celebrar missa tots els dies menys dijous, divendres i dissabtes sants, qüestió que provocà un plet entre el rector i l'amo de Can Sant Pere (1779). L'any 1782 es fallà el plet bastant favorable a favor de Miquel Santpere.

En l'actualitat l'Església de Sant Pere està gairebé oblidada. S'hi celebra culte una vegada a l'any en un dels tres dies de rogatives on el poble s'hi dirigeix en processó.

Els seus dos darrers propietaris, Josep Maria Agustí i Jaume Pont, s'han esmerat per a que després de la Guerra Civil, oferís un bon aspecte.

La morfologia de l'edifici permet situar la seva construcció vers el segle XII.

L'ermita també rep el nom de Sant Pere de la Cadireta perquè al seu interior hi ha una imatge del primer Papa assegut a una cadira.”