Ermita de Sant Bernabé dels Molins – Tortosa / Baix Ebre

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Jesús, entitat de població de Tortosa, ciutat i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Ebre (Tarragona).

Època: Sense determinar - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Vestida de blanc impecable. Exteriorment presenta bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament al davant.

Al costat hi ha les restes malmeses d’una edificació. Hi ha un cartell que ens diu que en els seus bons temps, aquestes pedres havien estat els molins del comte.

Accés – Visitada: 17/07/2018.

0 – El punt d’inici de la descoberta d'avui ha estat en un lloc de Tortosa (Raval de Jesús) 40 49 35.6 0 30 22.5 sense cap motivació especial, a la confluència del carrer Alcover amb l'avinguda Molins d’en Comte, des d'on continuarem, circulant seguidament pel carrer que al mapa de Google s'identifica primer com a Camí vell del cementiri i després com a carrer N4Js (?).

1 – A 40 49 41.7 0 29 48.3 Trobem una desviació indicada: Camí dels molins d’en Comte i ermita de Sant Bernabé. Continuem per l’esquerra.

Introduint les dades anteriors en un mapa de Google, es genera automàticament el següent

M A P A del recorregut

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2018):

Edifici religiós. Ermita de Sant Bernabé de Molins.

Planta rectangular.

Ermita situada uns 800/1000m més amunt del fossar del Jesús, tot pujant el carrer o camí conegut popularment com dels Molins de Comte, a l'esquerre d'aquest i per un camí de terra que corre paral·lel (camí que es pot accedir pel mateix carrer dels Molins del Comte).

L'edifici és d'estructura molt senzilla, doncs no deixa d'ésser un prisma rectangular amb teulada de dos vessants, de murs totalment llisos i sense obertures, exceptuant la façana principal.

En aquesta es trenca la monotonia del conjunt amb una gran porta d'arc de mig punt amb lleuger motlluratge -avui molt desfet-, sent el mateix l'únic intent d'organització plàstica de la façana.

També, en aquesta, s'obre un petit òcul i es remata el conjunt amb un campanar d'espadanya.

Al cim d'ell hi ha una petita creu metàl·lica (l'ermita disposa d'esglaons d'accés).

Cal tenir en consideració les restes d'un edifici al darrera d'aquesta; possible dependència de l'ermita (l'esquerra d'ella resten un mur destruït que rau sense identificar).

Notícies històriques

A les noticies referides als orígens del convent Franciscà de Jesús -vegeu fitxa referent a l'església parroquial de Sant Francès i al nucli urbà del Jesús- apareix, sempre, una casa i una ermita dedicada a Sant Bernabé, que el Capítol de la Seu de Tortosa cedeix als franciscans en setembre de 1440 (1492 segons Frederic Pastor i Lluís a Narraciones Tortosinas, Tortosa: 1901; pàg.-26).

De fet, ja en 1347, es fundà un benefici a Sant Bernabé.

És tracta d'un Sant amb molta tradició a la zona, i és més que probable l'existència de relacions entre el naixement de l'ermita de Sant Bernabé dels Molins i aquelles primitives casa i ermita dels segles XIV-XV. “