Ermita de Sant Bartomeu de Covildases – Vidrà / Osona

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Vidrà, població i municipi del mateix nom, a la comarca d'Osona (Barcelona).

Època: Segle XIII - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: El dia de la nostra visita, a la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* corresponent a aquesta edificació, no hi ha cap constància al respecte.

Altres noms: En un altre lloc, es classifica com “església”- Vikipèdia.

Accés – Visitada el 08/02/2019:

0 – El Punt d'inici de la visita d'avui - 42 07 21.9 02 18 35.9 -  ha estat des d’un lloc de la població de Vidrà, a tocar de la plaça major, i de l’Església de Sant Hilari, des d'on hem enfilat per la carretera de Ciuret, una via així indicada i que també apareix amb aquest nom al mapa de Google.

1 – A 42 07 51.3 02 19 05.7 entrem a un camí de terra per on continuarem.

Transitarem durant una distància aproximada ** d’uns 6,9 km (Segons el nostre compta quilòmetres), per un terreny a vegades asfaltat i a vegades no, amb bonys de tant en tant.

A dia d'avui el terra estava enfangat i amb restes de tolls d'aigua amb senyals d'haver-se gelat. En època hivernal, caldria tenir-ho en compte.

2 - Localització: N 42 07 25.1 E 02 21 39.3 – Altitud: 1.150 m.

Hem introduït les coordenades anteriors en un mapa de Google i hem pogut obtenir el següent M A P A del recorregut, que segons Google ha estat d'uns 8,1 km **  (Qui té raó ? ...).

A estones desapareixia de la pantalla del nostre TomTom la imatge del camí, el “perdia” ... però al nostre quadern de viatge no hi tenim anotat que aquesta circumstància hagués comportat excessius entrebancs ...

“ Descripció

L'església de Sant Bartomeu de Covildases es troba a 1150 m d'altitud, aïllada enmig d'un prat, vora el Puigsacalm.

És una esglesiola romànica, bastida al segle XI o XII, d'una nau amb absis semicircular amb dues finestres de doble esqueixada i decoració d'arcuacions entre lesenes.

Té volta de canó reforçada amb un arc toral refeta després dels terratrèmols del segle XV.

Té la porta a migdia formada per dovelles grosses d'època més tardana.

Entre la porta i l'absis hi ha el cos afegit de la sagristia.

L'arc presbiteral sobresurt a l'exterior en paral·lel amb el campanar d'espadanya de dues obertures del mur de ponent.

Notícies històriques

Documentada des del 1123, el terratrèmol del 1425 li feu malbé la volta, que fou reparada provisionalment al 1430, i definitivament el 1548.

Aquest mateix any fou reconstruït, en tot o en part, el mur campanar de ponent i el portal. El 1782 li fou afegida la sagristia.

*  Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.