Ermita de Butsènit – Lleida / Segrià

I T I N E R A R I

Situació: A Butsènit (o Butsènit de Lleida), una partida de l'Horta de Lleida. L'Horta de Lleida és l'espai que envolta la ciutat homònima i que forma part del seu terme municipal.

Lleida, ciutat i municipi del mateix nom, és la capital de la comarca del Segrià, i també capital de la província de Lleida.

Època: Segle XV – (Patrimoni.Gencat)

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat)

Estat: Bon estat. L'edificació actual és del segle XV, reedificat el segle XVIII. Aparcament sense problemes. No és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 19/09/2015:

Hem deixat Lleida (Plaça Espanya - Avda. de Madrid – 41 36 30.0 00 37 02.0) circulant per la carretera N-II, en direcció a Alcarràs (sense arribar-hi).

En un lloc situat a 41 35 37.5 00 35 23.9, a tocar del PK 458, hi ha una sortida d'aquesta carretera, a mà esquerra, indicada per anar a Butsènit, cap a on ens dirigirem.

Transitarem una estona per una tranquil-la i solitària carretera, asfaltada, fins arribar al nostre destí. Al mapa de Google s'identifica aquesta darrera part del recorregut amb el nom de Camí municipal de Butsènit.

• Des de Lleida, hem confiat la planificació del recorregut al nostre navegador, que ens hi ha portat sense cap dubte.

Edifici aïllat al mig de l'horta, maclat amb vivendes rurals.

Planta baixa, dues plantes i golfes. Façana porticada de voltes medievals i quatre balcons per planta.

Remarcada la capella per l'espadanya.

Murs de càrrega, voltes i arcades. Forjats de fusta, pedra i toves.

Paviment del porxo amb pedres rieres.

Notícies històriques

Hi ha documents d'aquesta ermita de l'any 1300 quan un tal N. Butzènich fundà un benefici per tal d'assegurar el culte a una ermita erigida allí.

Ha patit successives ampliacions i afegits posteriors.”