Dolmen de la Cova d’en Daina – Santa Cristina d’Aro / Baix Empordà

AMPLIACIÓ nº 1 de la imatge anterior       AMPLIACIÓ nº  2 de la imatge anterior

AMPLIACIÓ nº 3 de la imatge anterior

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Romanyà de la Selva, entitat de població de Santa Cristina d'Aro, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Prehistòrica

Protecció: Ho desconeixem

Estat: Bo. Lliurament accessible. Aparcament als voltants.

Accés – Visitat el 07/10/2016:

Punt d’inici: Carretera GIV-6612. Hi ha una sortida entre els PK 8 / 9 - (41 51 24.3 02 59 27.7) – Indicat.

Localització: N 41 51 25.0 E 02 59 33.0 – Altitud: 320 m. aprox.

Altres: De la pàgina web de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, ens complau extreure la següent informació - (Octubre 2016):

“ El dolmen és un dels més complerts que es conserven.

Pel tipus de configuració del sepulcre, es dedueix que fou construït vers al 2700 - 2200 a. C.
Es tracta d'una galeria coberta amb forma de U feta de lloses de granit. Del túmul artificial de tendència circular - ovalada i del seu cròmlech en queden restes molt sibles.

El monument fa interiorment 7,60 m de llarg per 1,70 d'ample i 1,50 d'alçada màxima.

Les peces de més grandària recuperades de l'aixovar foren trobades en l'excavació de Pere Cama i Casas el segle XIX. Altres de més petites pertanyen a l'excavació d'Esteva Cruañas.

Del conjunt cal destacar nombrosos ossos molt fragmentats i moltes dents de gent gran i de criatures. Set puntes de sílex de diverses tipologies i fragments de ganivet, també de sílex. Dos fragments ceràmics amb línies incisives i un altre fragment de vora, potser campaniforme.

Més de tres centenars de grans collarets d'esteatita i de calaïta. Dues plaquetes de fibrolita de color gris verdós i dues altres de sorrenca molt fina, una perforada. Una peça discoidal de pissarra negrosa i una petita peça feta amb una làmina fina d'or, en forma cilíndrica, enrotllada.”

Altres pàgines:

• Mercè Rodoreda, considerada “l'escriptora de llengua catalana contemporània més influent”, va passar els darrers anys de la seva vida a Romanyà.