Convent dels agustins del Pla – Sanaüja / Segarra

És una edificació del segle XVIII

05-convent-dels-agustins-del-pla_507

06-convent-dels-agustins-del-pla_506

Situació: A Sanaüja, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle XVIII – Estil barroc -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment, no presenta mal aspecte. L’interior, segons una fotografia de Pat.mapa, on no hi consta la data, si que llueix. No és accessible lliurament. Aparcament al davant mateix.

Altres noms: Santuari de la Mare de Déu del Pla - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 24/10/2013:

A tocar de la carretera C-1412-a, al davant d'una de les entrades a Sanaüja. Hi ha una discreta indicació i un panell informatiu al davant.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2013):

“ Descripció

Es tracta d'un conjunt religiós format per un santuari i un convent, situat a les afores del municipi de Sanaüja.

Pel que fa al santuari, es tracta d'un edifici de planta rectangular, realitzat amb paredat rejuntat amb argamassa de calç i arena amb carreus regulars a les cantoneres de l'edifici.

A la façana principal trobem la porta d’accés, formada per tres portes d'arc de mig punt fets de maó, situats damunt d'una graonada, destacant el fet que la porta central condueix a l'interior del nàrtex, mentre que les altres dues són cegues i constitueixen un recurs decoratiu per reafirmar la importància de la porta principal.

A un nivell superior, trobem un rosetó motllurat, coronant la façana amb formes còncaves i convexes, delimitat per plints amb boles com a element decoratiu.

Al costat esquerra i enllaçant amb les dependències del convent, hi ha un campanar d'espadanya de dos ulls, rematat per una cornisa amb una bola a cada costat.

Pel que fa al convent, situat a l'esquerra del santuari, de planta rectangular, presenta el mateix aparell constructiu que el santuari. Al costat dret, hi trobem la porta primitiva del convent amb arc escarser superior i emmarcada amb pedra picada. A la part inferior de la façana apareixen una sèrie d'obertures de petites dimensions, corresponents a les dependències agrícoles, mentre que a un nivell superior trobem l'alternança de finestrals i finestres més petites que corresponen a la zona d'habitacions del convent. En un tercer nivell, trobem una sèrie de petits ulls de bou que podrien correspondre a les golfes.

Notícies històriques

En aquest mateix indret, es documenta a l'edat mitjana, des del segle XI, una església amb el mateix nom” .

• De fet i com en altres ocasions, aquesta edificació no hauria de tenir cabuda en aquestes pàgines, doncs en essència, no és una edificació medieval.
  • Però també com en altres ocasions, ens mou a documentar-la el fet de que en aquest mateix lloc a l'edat mitjana, hi havia hagut una església del segle XI, segurament empassada per l'actual edificació.
  • Finalment, la presència d’aquesta construcció no passa desapercebuda per qualsevol visitant de Sanaüja. Segurament és bo disposar d'informació del que trobem al davant.

Segarra : Veure en un mapa més gran