Convent de Sant Agustí – Torroella de Montgrí / Baix Empordà

I T I N E R A R I

Situació: A Torroella de Montgrí, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle XVII – Barroc - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. Desconeixem si és visitable públicament. El dia de la nostra visita (Un divendres feiner, a les 16.45 hores) vam accedir al pati on hi ha el claustre sense cap impediment. En qualsevol cas, el claustre és visible des del carrer.

A la façana hi ha una placa que informa de que hi ha l'Escola Municipal de Música.

El trobarem al carrer Onze de setembre nº 2, de Torroella de Montgrí.

Localització: N 42 02 23.4 E 03 07 29.9 - Altitud  12 m.

“ Descripció

L'edifici de l'antic convent de Sant Agustí ocupa tota una illa, delimitada pels carrers de Sant agustí i l1de setembre, i per les places d'Espanya i dels Dolors.

El conjunt presenta dificultats quant a la seva descripció, a causa de les nombroses modificacions que ha experimentat en la seva adaptació com a escola pública i que continuen en l'actualitat (obres de remodelació i ampliació).

Fins a aquesta darrera intervenció.

El component tipològic dominant a l'exterior era el noucentista, corresponent a la reforma realitzada pe Jeroni Martorell a principis d'aquest segle, tot i conservar-se una gran portalada barroca i el claustre del convent, d'estil renaixentista.

Aquest element costa de planta baix amb galeries d'arcs de mig punt a l'interior i carpanell a l'exterior, mentre que en el lloc del segons pis original ( i perdut en part en la reforma del 1921) s'estan fent obres.

Notícies històriques

L'antic convent fou fundat el segle XIV pels agustins, que s'hi mantingueren fins el 1835, quan hagueren d'abandonar-lo com a conseqüència de la desamortització de Mendizábal.

Reformes posteriors han anat fent desaparèixer les construccions conventuals, de les quals els elements conservat més remarcable és el claustre renaixentista del segle XVII.

El 1932 fou enderrocada l'església dels Dolors, del segle XVIII.

El 1921, l'arquitecte Jeroni Martorell fou encarregat per la diputació d'elaborar un projecte de restauració i condicionament del convent per la utilització de l'edifici com a grup escolar, funció que encara manté, i per a la qual s'hi estan realitzant noves obres d'ampliació en l'actualitat.