Colònia Güell – Santa Coloma de Cervelló / Baix Llobregat

F O T O S

Les fotografies d’aquest reportatge no guarden cap ordre concret, són fruit del deambular lenta i pausadament pels tranquils carrers del poble, gaudint de les sorprenents formes d’aquesta arquitectura.

1

2

3

4

I T I N E R A R I

Situació: A la Colònia Güell, entitat de població de Santa Coloma de Cervelló, localitat  i municipi del mateix nom a la comarca del Baix Llobregat ( Barcelona).

Època: Segle XIX - (Generalitat de Catalunya) . *

Protecció: BCIN - (Generalitat de Catalunya) . *

Estat: Bo. Visitable. Aparcament als voltants.

• Com arribar – Pàgina web oficial – Colònia Güell.

Localització: N 41 21 45.2 E 02 01 41.9 – Altitud: 20 m. Aquest és un lloc de la Colònia Güell situat a la plaça de Josep Anselm Clavé, confluència amb els carrers Reixach i Barrau.

“Descripció

El projecte urbanístic de la Colònia s'atribueix a Joan Rubió i Bellver, i el mateix Gaudí hi prengué part, amb la construcció de la Cripta al mateix temps que decorava el Mas Güell.

L'esmentada Cripta és l'edifici més notori del conjunt, monument inacabat era la cripta d'una església projectada mitjançant les tècniques més gosades i que s'interrompé per la mort del seu patrocinador Eusebi Güell.

El conjunt de la colònia està construït en estil modernista-industrial amb un predomini del maó vist combinat amb lloseta de pedra i panys de paret arrebossats.

Les cobertes són, en la majoria, de teula àrab excepte algun terrats i la casa del mestre amb el detall luxós de la teula esmaltada.

Escala suspesa al carrer

Element adossat a la façana lateral de la casa del carrer Aranyó, núm. 23, que resol originalment el problema de la pèrdua d'espai interior que origina la necessitat d'una escala d'unió entre pisos.

És una escala de caragol que imita una torreta, amb elements decoratius imitant arquets cecs i el coronament en forma de ràfec.

L'element es destaca netament de la paret per la col·locació inversa dels maons.

Notícies històriques

La Colònia Güell es creà devers l'any 1890, quan Eusebi Güell i el Sr. Ferran Alsina decidiren ampliar la fàbrica de teixits de cotó que hi havia al barri de Sants i que s'anomenava "El Vapor Vell".

Tot seguit es pensà en instal·lar-la fora de la ciutat a fi de que "d'aquesta manera l'obrer es trobés en millors condicions higièniques d'habitació i d'aliment i a l'ensems descongestionar el gran nucli urbà...".

D'aquesta manera es decidí que la fàbrica i la seva petita població s'instal·lessin als terrenys que el Sr. Güell tenia a Santa Coloma de Cervelló, a la finca anomenada Can Soler de la Torre.

El mes de març de 1890 es senyalaren els fonaments i a l'any següent es posaren a treballar les màquines de filar.

La colònia i les seves fàbriques es col·lectivitzaren durant la guerra civil.

El 1943 fou venuda als Bertrand.

El 1973 es tancà la factoria i actualment les seves naus estàn llogades a empresaris que hi han instal·lat tallers diversos.

Dins els terrenys veïns a la Colònia hi ha el projecte de construir la futura universitat del Baix Llobregat. “

* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l'Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló, el següent text (Febrer 2018):

“L'any 1890, l'industrial tèxtil Eusebi Güell va decidir traslladar la fàbrica de teixits de cotó "El Vapor Vell" del barri de Sants a la finca agrícola que el seu pare, l'indià Joan Güell, havia adquirit trenta anys abans al terme municipal de Santa Coloma de Cervelló, a la finca anomenada Can Soler de la Torre.

Naixia aleshores la Colònia Güell.

Amb el decurs del temps, la colònia s'ha adaptat a una nova època i a un nou model social que res té a veure amb l'antiga estructura de colònia industrial.

Tanmateix, ha conservat un paisatge arquitectònic que ens evoca vivament un temps passat.

Aquesta atmosfera del segle XIX que encara és present en els seus carrers és el que la fan tant especial.

A la Colònia Güell s'hi conserva un important patrimoni històric i artístic.

Està formada per l'antiga fàbrica tèxtil, actualment reconvertida en recinte industrial, pels habitatges dels obres, que són ara el nucli urbà, i per un conjunt d'edificis representatius de l'arquitectura modernista de finals del segle XIX.

La Colònia Güell ha estat declarada Bé d'Interès Cultural - Conjunt Històric, i la Cripta Gaudí, obra cabdal del modernisme català, ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO (2005).”

La Fàbrica:

L’Antiga fàbrica tèxtil ocupava quasi 6 Ha, en el que avui és el Recinte Industrial de la Colònia Güell, el qual està delimitat, com aleshores, per un mur perimetral.

La fàbrica es començà a construir el 1890.

Tot just un any després estava acabat el primer edifici i es posà en funcionament la màquina de vapor de la filatura.

Després, s’anaren acabant de construir els altres edificis destinats als tenyits, secadors, telers, etc. que completaven el procés de transformació del cotó en panes, velluts i vellutets.

La fàbrica tancà el 1973 en el marc d’una crisi generalitzada del sector tèxtil.

En els anys següents l’empresa propietària anà venent l’espai de la fàbrica en petites porcions que acabaren conformant un complex entramat d’usos i instal·lacions, arribant a afectar el patrimoni arquitectònic i a la imatge del conjunt.

Amb el canvi de segle, una empresa dedicada a la rehabilitació de patrimoni industrial endegà un procés de compra dels espais ocupats per les petites empreses.

Els edificis més emblemàtics han estat rehabilitats o estan en procés de ser-ho.

El projecte de rehabilitació dels primers edificis va ser redactat per l’Arquitecte Òscar Tusquets."

• Actualment la fàbrica funciona com a centre de negocis, raó per la qual no estan permeses les visites turístiques.

• Finalment, i per reblar aquestes informacions, us oferim tot seguit el text que apareix al fulletó de mà que ens donen a l'entrada al recinte, juntament amb la corresponent entrada, de pagament.

“ La Colònia Güell es va fundar el 1890 per iniciativa de l’empresari Eusebi Güell, industrial i mecenes de les lletres i les arts catalanes, a la seva finca de Can Soler de la Torre a Santa Coloma de Cervelló.

Allà va traslladar la industria tèxtil que tenia a Barcelona per allunyar-se dels conflictes socials existents a la ciutat.

La nova industria - equipada amb la tecnologia més moderna de l’època – es va plantejar en el marc d’una colònia industrial, amb les cases dels obrers al costat de la fàbrica, integrades en la mateixa propietat, constituint un  nucli urbà amb personalitat pròpia i amb la vida social i econòmica tutelada per l’empresa.

Eusebi Güell va procurar millores socials per als treballadors i va aplicar la seva condició de mecenes de la cultura.

Va dotar la colònia d'equipaments culturals i religiosos i va incorporar el corrent modernista  a les noves construccions, encarregant projectes a diversos arquitectes de primera fila (Francesc Berenguer i Joan Rubió) i singularment a Antoni Gaudí a la construcció de l’església.

Així es va construir el Centre Sant Lluís com a centre cultural, l’Ateneu Unió amb el seu teatre, la cooperativa de consum, l’escola i la casa del mestre, i originals edificis d'habitatges com Ca l’Ordal, Ca l’Espinal, la casa del secretari o la casa parroquial.

Gaudí desprès de diversos estudis previs, el 1908 va iniciar la construcció del temple.

No obstant això l’ambiciós projecte que preveia una església amb dues naus, inferior i superior, rematada per diferents torres i un cimbori, resultaria inacabat.

Quedant únicament finalitzada la nau inferior, anomenada popularment cripta.

Aquesta edificació inclou, per primera vegada de forma unitària, la pràctica totalitat de les seves innovacions arquitectòniques.

Entre 1915 i 1917 un nou constructor va tancar la nau superior amb murs de maons i teulades d’uralita.

A la Colònia cada element tenia la seva funció en un projecte que era econòmic (la producció de panes i vellutets) però que adoptava com a marc un model de societat inspirat en el catolicisme social de l’època.

En començar la guerra civil el 1936, la fàbrica fou col·lectivitzada.

Anys més tard la família Güell va recuperar la propietat, però l'any 1945 la va vendre a una altra família d'industrials.

La indústria tèxtil va ser tancada el 1973 amb motiu de la crisi del sector.

La Colònia Güell ha conservat fins avui l'ambient de poble tranquil que convida al visitant a fer una passejada i trobar entre els edificis la petjada de l’esforç i la perícia dels homes i dones que la van aixecar."