Castell i muralles de Verges / Baix Empordà

castell-i-muralles-verges-100206_537

castell-i-muralles-verges-100206_521

A l'esquerra de la fotografia restes de la muralla, a tocar del Molí del Rec, l'antic fossat.

Situació: A Verges, localitat de la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Medieval.

Estat: El castell passa pràcticament desapercebut. Les seves restes han estat aprofitades per altres usatges. Només es conserva un pany de paret situat al lloc que avui dia ocupen les escoles, la Casa de la Vila i la plaça que hi ha al davant.

Les restes de la muralla i antics portals son força més evidents, principalment a la plaça Major.

Visita exterior i lliure. Aparcament als carrers dels voltants.

Senzill de localitzar aquestes restes: al casc antic de la població.

Localització: Unes coordenades a la Plaça Major: N 42 03 40 E 03 02 45 – Altitud: 19 m.

Altres: De l'Enciclopèdia Catalana, ens complau extreure literalment la següent informació:

El castell de Verges era situat a migdia de l'església, al lloc que ocupen les escoles, la casa de la vila i la plaça que hi ha al davant. Només en resta un mur d'uns 10 m de llarg per 5 m d'alçària, integrat a la paret posterior de la casa de la vila, edifici de la primeria del segle XX, restaurat i reformat l'any 1990. Aquest mur és paral·lel a la paret meridional de l'església; hi ha quatre sageteres i la resta d'una coberta de lloses.

De les muralles de Verges, força malmeses, es conserven prou elements que permeten de seguir-ne el traçat i l'estructura. El recinte que envoltava la població medieval era format per llenços de muralla, amb espitlleres, merlets i garfis, que alternaven amb torres de planta quadrada; només una de les torres de la part de tramuntana de la muralla és de planta circular i té un lleuger talús. Vora d'aquesta torre n'hi ha una altra, quadrada, de gran alçària, que és la més ben conservada del recinte. A llevant d'aquesta s'obre un antic portal de la muralla, que dóna a la plaça Major, fora de l'antic recinte; aquest portal ha estat molt reformat. Prop d'una de les torres de ponent, fins a l'angle SE del recinte —on hi ha el molí de Verges—, passa, tocant la muralla, el rec del Molí, que segueix en aquest tram els antics valls de la muralla. En aquest sector hi ha fragments notables dels llenços, amb restes de tres torres. El carreró de darrere de les cases, que han malmès la muralla, s'anomena carrer dels Valls. Les restes de la muralla de Verges es poden considerar d'època baix medieval (segles XIII i XIV).”

Baix Empordà : Veure en un mapa més gran.