Església parroquial de Sant Julià – Verges / Baix Empordà

Situació: A Verges, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Estat:  Bo. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Altres noms: Església parroquial de Sant Julià i Santa Basilissa

La trobarem a la Plaça de la Vila.

L'església de Sant Julià de Verges es troba situada al centre de la vila.

És un edifici d'una nau amb capelles laterals, absis semicircular i coberta de teula a dues vessants.

La seva configuració actual deixa veure les dues etapes de construcció: l'absis i la meitat oriental de la nau són d'època romànica, mentre que la part restant correspon ja als segles XVII-XVIII.

El campanar, que s'eleva als peus del temple, a l'angle nord, és de construcció més moderna.

A l'interior, la part romànica de la nau es cobreix amb volta apuntada, i l'absis amb volta de quart d'esfera. La resta de la nau i les capelles laterals tenen coberta de creueria ogival.

Exteriorment, l'edifici mostra una façana senzilla, amb porta centrada d'arc molt rebaixat i decorada amb motllures i a la part superior hi ha una petita fornícula damunt la qual s'obre un ull de bou.

A l'absis, cal remarcar una finestra d'arc de mig punt de doble esqueixada.

El campanar, de base quadrada i cos superior octogonal, té obertures d'arc apuntat i coberta de pavelló. Pertany a un intervenció posterior, i mostra les característiques del corrent neogòtic de la fi del segle XIX.

Notícies històriques

De les escasses notícies documentals que ens han arribat, el lloc apareix citat l'any 959 com a possessió per precepte reial del magnat Riculf. L'església no la trobem nomenada fins al segle XIII.

Les parts més antigues conservades de l'església parroquial de Sant Julià i Santa Basilissa en situen la construcció entre els segles XII i XIII.

Posteriorment experimentà un nou procés constructiu important en els segles XVII i XVIII: s'hi afegiren les capelles als murs de la nau, la sagristia i la façana actual.

Damunt la porta d'accés al temple hi ha la data 1760. Una altra data, 1893, informa sobre el moment de construcció del campanar. Així mateix, a l'interior es troba, pintada en un dels trams de la nau, una referència a una nova intervenció l'any 1925.”

Altres: Unes imatges de Verges