Castell d’Ivorra / Segarra

Situació: A Ivorra, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: De l’antic castell, sols es conserva una supèrbia torre, d’uns 20 metres d’alçada, ben envoltada d’edificacions que l’amaguen. Visita exterior lliure.

Curiositats:

• En un moment donat del segle XX s’hi va instal·lar un dipòsit d’aigua, i aixó va malmetre greument l’estabilitat de la torre, que va tenir que ser reforçada anys després, quan es va retirar aquest dipòsit.
  • Aquesta edificació s’ha fet servir també com a presó municipal.

Altres noms: Torre del moro  - (Patrimoni.Gencat).

Al mig del poble, al carrer de la Torre.

Hem aparcat en una plaça on hi ha els col·legis. La Torre està al davant (situats d’esquena al col·legi), al carrer de l’esquerra.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2012):

“ Descripció

La torre de defensa és l'únic element que es conserva del castell d'Ivorra, situada al punt més alt de la població, amb diferents habitatges adossats en dos dels seus costats que en dificulten la seva visió.

Es tracta d'una torre de planta circular, amb coberta plana, realitzada amb carreus de pedra regulars a la seva base, entremig d'un mur atalussat de reforç construït a mitjans segle XX.

Per damunt de les filades de carreus regulars, trobem una pedra totalment irregular, col·locada originàriament amb la tècnica de l'encofrat, tot i que actualment estan mig tapades pel morter que es va utilitzar en la restauració duta a terme l'any 1973.

Com a única obertura, presenta la porta d'entrada situada a uns 4 metres del terra, per qüestions defensives, realitzada amb carreus regulars i llinda plana.

Notícies històriques

El castell ja es troba documentat el 1076 quan el comte Ermengol "el de Gerb" féu donació a Santa Maria de Solsona de "nostram capellaniam de Ivorra, id est, Ecclesiam Sancti Cucufati que est sita radicem prefati Castelli intra villam ipsam. termenat.

El 1114 el comte Ermengol VI d'Urgell concedí a l'ordre hospitaler el Mas d'En Torrents, situat al terme del dit castell. En el testament de Ramon de Cervera el 1182 es fa donació del "castrum de Ivorra" al fill Guillem. El 1196 es troba relacionat amb Ramon d'Òdena. A finals del segle XIII sabem que el castell i el lloc d'Ivorra formaven part del vescomtat de Cardona. El 1314 és esmentat com a propietat de Ramon Folc VI. El 1347 pertany a Hug de Cardona i Guillem d'Ivorra era el castlà, Ferrer de Garrigosa el saig i pregoner i Ramon de Palauet el batlle. El 1375 quan el vescomtat de Cardona passa a comtat sabem que el castell d'Ivorra tenia uns 25 focs.”

• Cisterna del castell d’Ivorra:  De la pàgina web de l’Ajuntament d’Ivorra, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2012):

“ Al mig de la plaça Major, es pot visitar també l'antiga cisterna del castell d'Ivorra, possiblement del final del segle XIII.

Es tracta d'una edificació soterrada feta amb carreus uniformes i volta de canó amb una obertura al centre que feia de brocal per extreure l'aigua. Té unes dimensions de 7 x 5 metres i una alçada de 4 metres.”