Casal del Villar – Sant Feliu de Codines / Vallès Oriental

Situació: Al municipi de Sant Feliu de Codines (Vallès Oriental) – Barcelona.

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN

Estat: Molt ben conservada. Dins d’una propietat privada. La torre, que forma part dels cos d’una bonica masia és el que en resta de la primitiva edificació. Caldrà demanar autorització als propietaris per veure-la de la vora.

Altres noms: Casal del Villar

Accés - Visitat el 29/03/2008:

Procedents de Caldes de Montbui, i circulant per la carretera C-59, arribats a Sant Feliu de Codines, trobarem de seguida una rotonda per on, sortint per la dreta, ens hem de dirigir a Bigues i Riells.

Durant un curt recorregut per aquesta nova carretera, BP-1432, haurem d’estar atents per localitzar aviat, a l’esquerra, a un nivell inferior de la carretera, la bonica torre d’aquesta edificació, i a continuació, ja veurem el trencall (41 40 51 02 10 16), que es dirigeix a aquesta construcció.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ Descripció

Li resta una torre rodona medieval. Edifici civil d'estructura complexa, constituït per varis cossos, enfront d'un gran pati tancat. El cos principal és de planta baixa i dues plantes, coberta a quatre vessant. A la façana principal hi ha una finestra conopial i una altra d'arc pla amb guardapols de forma conopial. La porta principal te arc de mig punt adovellat i està situada en el cos adjunt. El casal va ser ampliat el 1648 i en època modernista. Es conserva encara una antiga torre rodona medieval del s. XII. Actualment, el Villar serveix de límit amb Bigues-Riells.

Notícies històriques

Casa forta. Documentada el 1007. Es tenen notícies històriques de la existència del Villar des del 18 de febrer de l'any 1007. Era de propietat de la família dels Villar. A l'any 1617 el sr. Pere Montagut i de Vallgornera es va casar amb Margarita Villar, filla de Llorenç Villar, el darrer membre de la família. Aleshores va començar la genealogia Montagut-Villar, propietària del Mas. Aquesta genealogia durà fins el 1921.

La capella de Santa Maria del Villar, davant el Mas i a l'altra banda de la riera, per tant en terme de Bigues, existia ja al segle XII i fou restaurada per Vicenç de Montagut i Villar el 1799. S'hi venera la Mare de Déu de la llet.”

Vallès Oriental : Veure en un mapa més gran.