Capella de Santa Maria del Villar – Bigues i Riells / Vallès Oriental

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Bigues i Riells, municipi del mateix nom, a la comarca del Vallés Oriental.

Època: Segle XII - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Aparcament.

Accés – Visitada el 06/10/2019:

Cal dirigir-nos fins un lloc (1) - situat a N 41 40 52.8 E 02 10 19.4, que trobarem entre els PK 18 / 19 de la carretera BP-1432, on hem de prendre una sortida d’aquesta carretera que accedeix a un difús camí de terra.

No hi ha cap indicador. Aparquem el cotxe aquí mateix i salvem, a peu, la poca distància que ens separa del nostre objectiu, ben visible i proper.

Localització: (2) - N 41 40 53.9 E 02 10 17.7 – 423 m.

M A P A del recorregut, des del punt (1) al punt (2).

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2019):

“ Descripció

Planta rectangular de nau única amb l'absis semicircular amb una finestra central de doble biaix i d'arc de mig punt (possiblement es va allargar direcció a ponent per bastir-hi el frontis nou).

Al cantó esquerra té una absidiola semicircular adossada al mur i amb arc de petites dovelles que serveix de fornícula per una imatge de la Verge de la Llet, de terra cuita i del s. XVIII.

La volta és d'aresta Barroca.

La façana es va refer l'any 1799, i té la porta d'accés amb un òcul al damunt i coronada per una espadanya d'un sol ull.

Els murs de migdia són de carreus del s. XII, mentre que la façana, la resta de murs i l'absis són refets aprofitant els carreus antics.

La volta i l'ornamentació són barroques.

De l'acta de consagració de Sant Feliu de Codines de l'any 1193 se'n dedueix la seva existència.

Probablement la va aixecar un bisbe de Barcelona anomenat Ponç Villar o el seu germà Ramon.

Des de l'any 1169 apareix el nom de la família Villar, que eren els patrons de la capella i del benefici sacerdotal.

Per mitjà de les visites pastorals tenim notícia, entre els segles XV i XVIII, de la capella.

L'any 1779 es suspenen el culte de la capella, degut al seu estat ruïnós.