Castell de Vinaixa / Garrigues

Potser les restes més significatives a considerar serien les d’una torre rodona, envoltada d'edificacions d'època moderna.castell-de-vinaixa-100401_706

Detall torre.

castell-de-vinaixa-can-tarrago-100401_502

Can Tarragó.

Situació: A la localitat de Vinaixa (Les Garrigues) – Lleida.

Època: Medieval - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Restes disperses dins de la localitat. Aparcament als carrers del poble.

Altres noms: Torre de Vinaixa - Generalitat de Catalunya.*

Accés - Visitat el 01/04/2010:

Potser les restes més significatives a considerar serien les d’una torre rodona, envoltada d'edificacions actuals. És visible des del carrer anomenat Carretera de Tarragona, cantonada al carrer Nou, des del voral que voreja la plaça dels Arbres.

Coordenades aproximades d'aquest lloc: 41 25 41.0 00 58 32.0 - Altitud: 477 m.

Altra edificació a considerar podria ser l'anomenada actualment “Cal Tarragó”, situada al carrer del Calvari, davant de la plaça del Mil·lenari, edificada on probablement hi hagué l'antic castell - Generalitat de Catalunya.

Coordenades orientatives: 41 25 44.4 00 58 33.5  - Altitud: 480 m.

Localització: Indicada al paràgraf anterior.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* ens complau extreure la següent informació:

Forma part del conjunt del castell i recinte murallat de Vinaixa.

La torre és de planta semicircular a migjorn de l'església.

Es recolza sobre la mateixa pedra pinyolenca damunt la que s'aixeca l'església parroquial de la població, i resta adossada a les dependències de la casa parroquial.

L'accés es fa per les estances de l'abadia ubicades darrera l'absis de l'església, a nivell d'un segon pis.

Altres autors, però, consideren que aquesta estructura mai no tingué una funció defensiva i relacionen la seva construcció amb l'església del segle XIV formant part d'una mena de terrassa de la rectoria.

A la Plaça del Mil·lenari hi ha un casal renaixentista, conegut amb el malnom del castell, que molt possiblement ocupa el lloc de la primitiva fortificació medieval.

De l'antic nucli en resta a la zona nord un portal mig adovellat, que devia formar part d'una vila closa que seria la protecció perfecta per a la població nascuda al voltant de la fortalesa al s. XII.

Notícies històriques

L'any 1198 consta com a senyor del castell Berenguer de Puigverd, que es donà al monestir de Poblet i li cedí el castell de Vinaixa amb totes les seves pertinences.

El mateix Berenguer de Puigverd donà el 1204 a Poblet la vila de Vinaixa amb els Omellons.

El monestir no obtingué la senyoria definitiva del lloc fins el 1210, en virtut d'una permuta feta amb Pere el catòlic.

Des de llavors i fins el s. XIX, Poblet fou el senyor de Vinaixa.

• Cal considerar també en aquesta població, l'edificació anomenada “La Casa de Poblet”, (Segles XIV – XVI) coneguda col·loquialment com  “Cal Panxa”, de propietat particular, que encara conserva el segell de l'abat Copons a la llinda de la portalada.

MAPA de situació

Garrigues : Veure en un mapa més gran.