Castell de Vilamur – Soriguera / Pallars Sobirà

Restes de la muralla medieval.

Situació: A Vilamur, vila i cap del municipi de Soriguera (Pallars Sobirà) – Lleida.

Època: Ho desconeixem.

Estat: Desaparegut. Tot i que a l’Enciclopèdia Catalana, hi ha constància d’aquesta edificació, es diu que, “El castell de Vilamur que presidia la vila ...”, no hem estat capaços de localitzar restes d’aquesta antiga construcció.

Tot i així, basant-nos en una antiga fotografia del reconegut fotògraf Pere Català Roca, suposem que de mitjans del segle XX,  si que hem identificat un pany de muralla del recinte fortificat d’aquesta població, i que apareix en aquest petit reportatge.

Altres noms: Recinte fortificat de Vilamur - Generalitat de Catalunya.*

Senzill de localitzar, donades les reduïdes dimensions del poble.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació:

"Descripció

El nucli de Vilamur estava protegit per una murada contínua, formada en la seva major part pels mateixos murs posteriors de les cases, tret d'algun curt tram.

A l'extrem Oest del recinte es poden observar encara les restes d'una torre cantonera dins del que hauria estat perímetre de la muralla.

També es poden trobar altres restes del recinte murat disseminades per la localitat, una de les més rellevants n'és la font del Moro.

A l'església parroquial, dedicada a la Mare de Déu de Medina, s'observen trets constructius de tipologia defensiva, donada la seva ubicació, en un dels extrems del nucli original.

Adossat a l'església, a continuació del mur de la cara nord es trobava un arc de mig punt que donava accés a la plaça major, format per tosques dovelles de gres vermell, que havia estat un portal d'accés a la vila.

L'arc del portal ha estat modificat en època recent, quedant ara alineat amb la façana d'entrada a l'església, i amb la seva fesomia original totalment alterada.

Antiga vila, i ara agregat de Soriguera, Vilamur fou un dels pobles més importants del Pallars.

Hom creu que en les darreries del segle XI els vescomtes del Pallars Sobirà van adoptar el nom de vescomtes de Vilamur.

El segle XIII, el vescomte de Vilamur es va alinear amb la facció dels comtes de Foix i Pallars, i el vescomte de Cardona, contra el rei.

Un segle més tard i fins el 1400, regia a la contrada Hug II de Cardona, primer comte de Cardona, vescomte de Vilamur i Baró de Bellpuig i de Juneda.

En aquella línea possessòria consta que el 1632 Vilamur és del duc de Cardona.

Per raó de l'enllaç de Caterina d'Aragó Folc de Cardona -filla del duc Lluís- amb J.F. de la Cerdam, duc de Medinaceli, l'heretatge de Cardona, Prades, Entença, Pallars, Vilamur, Empúries i Sogorb passà a ésser propietat, a finals del segle XVII, del casal de Medinaceli.

Segons el comentari de F. Zamora de 1788, el poble de Vilamur "se ha reducido a la última miseria"

• Imprescindible fer un recorregut sense presses pels bonics carrers de trama medieval d'aquest llogaret.

Pallars Sobirà : Veure en un mapa més gran.