Castell de Vilagelans – Gurb / Osona

Situació: Al municipi de Gurb (Osona) – Barcelona.

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN

Estat: Aquesta edificació, de propietat privada, en l’actualitat, té poc a veure amb la “típica - tòpica” imatge d’un castell. En canvi, les curioses garites que té a cada costat, li donen un aire de masia fortificada o casa forta, sens dubte més d’acord amb el seu destí dels darrers segles. Boniques vistes als voltants. Fàcil aparcament.

El recorregut per arribar-hi, és exactament el mateix que ens ha portat a la

capella de Santa Fe de Vilagelans

L’itinerari proposat és el següent:

Procedents de Roda de Ter i circulant per la carretera C-153, en senti Vic, entre els PK 5-6, a mà dreta, trobarem un trencall (41 58 00 02 17 47) amb una indicació per dirigir-se a: Carboneres, El Pla de la Sal i El Pic.

Entrem-hi, i continuarem per una carretera asfaltada, sempre endavant, obviant fins i tot un clar trencall a la dreta, que es dirigeix a una gran casa.

Durant el curt recorregut, ja ha estat visible, al fons, la construcció que busquem.

Finalment una suau baixada a la dreta ens dirigeix cap al riu Gurri, que creuarem per un petit pont. A l’altre costat, seguirem per la dreta, ara per una carretera sense asfaltar. Altra vegada i molt més a la vora veiem de nou aquesta construcció. Un trencall proper, molt pronunciat, girant a la dreta, ens conduirà fins la porta d’entrada del castell.

Localització: N 41 58 35.66  E 02 17 13.30 – Altitud: 493 m.

“ Descripció

En aquest lloc hi hagué el castell de Vilagelans. Sobre ell es va aixecar un casal de planta quadrada amb torrelles al segle XVI, amb la capella de Santa Fe a la vora, de planta romànica tot i que molt transformada. L'any 1920 es construí un cos annex amb torre central.

Notícies històriques

Fortalesa. Documentat el 1012. La família Vilagelans és documentada des del 999. Foren senyors del terme de Sant Llorenç de Munt. El 1012 l'arxilevita Seniofred llega "ipsa mea torre quod est in villa Igilanus" al bisbe de Vic. L'any 1059 va ser cedida a Ponç de Cabrera. Els senyors útils del castell foren els Vilagelans, que eren castlans del castell de Gurb.”