Castell de Vilademàger – La Llacuna / Anoia

I T I N E R A R I

Situació: A la vora de La Llacuna, població capital del municipi del mateix nom (L’Anoia) – Barcelona.

Època: Documentat des del segle X.

Estat: Malmès. Poques restes. Lliurament accessible.

Altres noms: També se l’identifica com a castell de La Llacuna.

Accés - Visitat el 22/06/2006:

Entrant a La Llacuna, procedents de Sant Martí de Sarroca, una mica després, a la dreta, accedim on s'indica, "centre ciutat". Hi ha primer una espècie de petita placeta, i a la dreta entre altres, un supermercat, on hem preguntat el camí per anar al castell.

Continuem recte. Hi ha una baixadeta. A l'esquerra es veu un portal d'entrada a la ciutat medieval. Seguim recte. Ara a l'esquerra sobrepassem una creu de terme de ferro. A continuació veurem una plaça - descampat, on a la dreta hi ha les escoles. Continuem recte/esquerre.

La carretera surt del poble, però no abandona encara cases / terrenys. Després, enfilant-se es transforma en una carretera encimentada. Passem per davant del cementiri. La carretera canvia a pista de muntanya, un camí sense asfaltar.

Arribem a un descampat, on s'indica a l'esquerra un càmping, a la dreta, al castell. Deixem el cotxe aparcat aquí i continuem a peu. Al poc, a l'esquerra s'intueix un sender, no hi ha cap indicació (per l’obaga de la muntanya ens han indicat al poble ...).

Abandonem la pista i el seguim. S'enfila, fins que arribem a la antiga porta del castell i del recinte emmurallat.

A la tornada, i ja que estem a la zona superior del recinte, tornem per una pista de muntanya que s’identifica perfectament, al peu de les restes de la torre. (Després, analitzant el total recorregut, podríem dir que amb un tot terreny, es podria haver arribat fins aquí mateix, això si, tenint en compte que hi ha molt poc espai per aparcar i, per girar el cotxe).

A cent metres, hi ha una bifurcació, prenem el camí de la dreta. Ara baixa força la pista. Al poc, a la dreta, apareix una ampla clariana, que deu ser la que ens han dit al poble que és on es celebra l'aplec, i on segurament també es deurà poder deixar els vehicles perfectament aparcats (El camí de la obaga quedaria llavors, baixant, a la dreta, a pocs metres d'aquest indret).

Al cap de poc tornem a ser on havíem aparcat. El tram de pista des d’on havíem deixat el cotxe, fins el lloc de l'aplec, està una mica  malmès, i amb pendent. Si hi hagués força trànsit ...

Localització: N 41 28 18.69  E 01 33 3.63 – Altitud: 740 m.

Altres: El conjunt d’edificacions d’aquest paratge està format per les restes del castell, l’element més significatiu del qual és segurament una torre, restes d’una sala  i l’església de Sant Pere de Vilademàger (Tancada), d’origen romànic.

Edificacions properes: Al terme municipal de La Llacuna hi trobarem també altres edificacions: