Els Castellots – La Llacuna / Anoia

Torre quadrada.

Exemple de rudimentari "opus spicatum"

Torre rodona.

Situació: En terrenys del terme municipal de La Llacuna (Anoia) – Barcelona.

Època: Medieval.

Estat: Molt malmès. Antic casal fortificat. Les restes més velles semblen ser les d’una torre rodona, que aparenta una considerable antiguitat. Hom diu que podrien ser del segle XI.

Hi trobarem una altra torre, quadrada, aquesta d’apariència més moderna (Potser del segle XIII...) amb carreus de pedra de color rogenc, ben tallada, a les cantoneres. També hi ha un parell de murs amb alguna que altra filada en forma de rudimentària “opus spicatum”.

Lliurament accessible, amb permís de la vegetació existent a l’interior d’aquest lloc, que complica una mica la inspecció.

Altres noms: També és conegut com  El Castellot del Mas Martí.

Accés - Visitat el 13/01/2011:

Procedents de La Llacuna i circulant per la carretera BV-2136, en sentit Sant Joan de Mediona, en un lloc d’aquesta carretera situat uns metres més endavant de la senyal del PK 12 (41 29 07.84 01 32 57.77), prendrem una desviació a mà dreta, on hi ha un parell de cartells informatius, assenyalant entre altres, per anar a cal Felip, cal Federico i cal Martinet.

Circularem ara per un camí de terra, perfectament transitable. Durant el recorregut deixarem a la nostra dreta un parell o tres d’edificacions.

Al cap d’uns 700 metres arribarem a una darrera casa. Dona la impressió de que cal continuar l’itinerari trepitjant el bell mig de l’era (41 29 03.98 01 33 31.00) i efectivament és així, doncs el camí continua per aquest lloc, i ens aboca a un terreny plantat de ceps.

El recorregut segueix pel voral d’aquest conreu. Al cap de ben poc hi ha un trencall a mà esquerra, (41 29 01.00 01 33 27.00) per on continuem, travessant una petita riera que a dia d’avui porta molt poca aigua, i seguim camí amunt. Al cap de ben pocs metres tornem a trobar una petita desviació (41 29 0.68 01 33 33.04. El camí principal encara continua amunt) que ens aboca ara a una extensa clariana erma, on en un costat ja veiem l’edificació que busquem.

Podem aparcar el cotxe en un lloc adient d’aquesta darrera part del recorregut. Depèn del vehicle o de les condicions del pas de la riera, fins i tot podríem  accedir al prat on hi ha l’edificació, doncs, a dia d’avui, no hi ha porta que ho impedeixi.

Edificacions properes: Dins del mateix terme municipal hi ha el