Castell de Sant Llorenç – Sant Julià de Vilatorta / Osona

Situació: Al terme municipal de Sant Julià de Vilatorta (Osona) – Barcelona.

Època: Medieval - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN

Estat: Reformat. Bonica edificació. De propietat privada. Es perfectament visible una de les façanes.

Accés - Visitat el 08/08/2008:

L’itinerari proposat és el següent: procedents de Folgueroles i circulant per la carretera N-141d, en sentit Vilanova de Sau, entre els PK 10-11 d’aquesta carretera, a la sortida mateix d’un petit túnel, cal agafar un trencall a mà dreta ( 41 55 58 02 21 52 - Indicat per un petit cartell verd de senderisme, situat discretament a mà esquerra, a la sortida mateix del túnel).

Ara circularem per una pista de muntanya, amb algun que altre bony.  A la fi d’un curt recorregut d’uns 1400 metres, podrem aparcar en un espai condicionat a la dreta de la carretera, sota mateix del castell.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2012):

Queden restes de fortificació al monestir i la base d'una torre quadrada al cim de la muntanya.

Notícies històriques

Castell termenat, després monestir. Documentat el 884. A inicis del segle XI fou suplantat pel Castell de Meda i aviat es convertí en residència de canonges agustinians.”

• De la pàgina web Enciclopèdia Catalana, ens complau extreure un fragment d’informació referida a Sant Julià de Vilatorta i el castell de Sant Llorenç (Octubre 2012):

“ Quan l'antic castell de Sant Llorenç, el terme del qual s'estenia pels actuals municipis de Sant Sadurní d'Osormort, Espinelves, Sant Julià de Vilatorta i Folgueroles, perdé la seva jurisdicció a favor del de Sameda, els seus propietaris, els Meda i Vilagelans, el destinaren a casa religiosa. El 1067 Guillem Bernat de Vilagelans i Adalbert Bompar de Meda cediren l'església de Sant Llorenç al monestir de Sant Marçal de Montseny perquè hi fundés un priorat o casa benedictina. Dificultats internes de Sant Marçal feren que no es portés a terme la fundació i, posteriorment, sota la protecció dels descendents dels primitius donants, s'hi reuní una comunitat de clergues o canonges regulars de Sant Agustí.”