Castell de Sant Blai – Tivissa / Ribera d’Ebre

castell-de-sant-blai-080912_516

castell-de-sant-blai-080912_518

castell-de-sant-blai-080912_519

Situació: Al terme municipal de Tivissa ( Ribera d'Ebre) – Tarragona.

Època: Medieval.

Estat: Les suposades restes estan dalt d'un roquerar de complicat accés. Difícil de confirmar la suposada autenticitat d'aquestes pedres.

En qualsevol cas, degut a la seva impossible ubicació, ens atreviríem a dir que sols podrien pertànyer a una antiga edificació militar i no pas a una construcció civil.

Deixem que persones més autoritzades, corroborin aquesta suposició.  Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 12/09/2008:

Procedents de Mora d'Ebre, i circulant per la carretera C-44, entrem a Tivissa pel passeig arbrat de Sant Isidre i seguim recte, ara primer pel carrer Vial, veiem el camp de futbol del poble a la dreta i continuem després encara recte pel carrer ara anomenat Marca de Dalt.

Desprès seguirem pels carrers del poble guiats per la senyalització que ens indica per anar a Sant Blai,  fins arribar a un punt (N 41 02 26 E 00 43 47), on  sortim del poble i ens endinsem per una carretereta fins un lloc a uns 500 metres on hi ha un trencall a l'esquerra  i amunt, (N 41 02 16 00 43 36)  indicant per anar a Sant Blai, Coll del Ventall i Coves de Vilella.

Prenem aquesta direcció i en un recorregut d'aproximadament uns 1.100 metres arribarem a l'ermita de Sant Blai, on aparcament còmodament el cotxe.

castell-de-sant-blai-080912_504

Situació del lloc on hem aparcat, davant d'aquesta edificació: N 41 01 58 00 4318.

A continuació i per darrera de l'ermita, trobarem l'inici d'un caminet indicat per un cartell verd, de senderisme: castell de Sant Blai.

castell-de-sant-blai-080912_508

Tot i que el camí està bé, hi ha fins i tot unes escales amb baranes al principi,

castell-de-sant-blai-080912_509

aquest es dilueix al final, sense saber ben bé cap a on anar: al davant, cap a un roquerar amb boniques vistes sobre Tivissa,

castell-de-sant-blai-080912_512

o a l'esquerra, a dalt d'un altre roquerar impossible, on es veuen unes filades de carreus.

Localització: Coordinades aproximades: N 41 02 02 E 00 43 23. Altitud: Uns 400 m.

Altres: Imprescindible un passeig sense presses pels bonics carrers de trama medieval del nucli antic de Tivissa.

També molt a la vora de Tivissa es pot visitar el Castellet de Banyoles i les restes del Poblat Ibèric del mateix nom,  pertanyent al museu d'arqueologia de Catalunya, i que forma part de l'anomenada “ Ruta dels Ibers”.

Les vistes sobre el riu Ebre, des d'aquestes contrades,  són impagables.

Altra informació complementaria:

La Serra de Llaberia, espai PEIN de gran extensió, envolta tot el poble, convertint-lo en un espai de gran interès.

La serra de Llaberia - Colldejou forma un nucli orogràfic complex, que uneix estructuralment les muntanyes de Prades i de Cardó, amb moles que superen els 900 m d'alçada als punts culminants, amb potents cingleres que encerclen el sistema. Els materials que predominen són els calcaris.

Ribera d Ebre : Veure en un mapa més gran.

castell-de-sant-blai-080912_514