Castell de Montesquiu – Pujalt / Anoia

F O T O S

Visió general, entorn de l'edificació, el dia de la visita, poc abans de desaparèixer entre la boira.

Part del darrere del mur. El tronc d’aquest arbre, pràcticament soldat a la pedra, manté en peus aquestes restes.

Informació extreta de la pàgina web de l'Enciclopèdia Catalana.

Situació: A la vora de l’Astor, entitat de població del municipi de Pujalt (Anoia) – Barcelona.

Època: Medieval. Tot i que el lloc de Montesquiu està documentat des del segle XIV, el castell és més antic.

Estat: Malmès. Moltes pedres escampades pels voltants, poques restes dempeus. Devia d’haver estat una notable edificació. Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 20/01/2011:

D’entrada val a dir que ha estat força difícil de localitzar. Tot i que en un lloc de l’Astor hi ha un plafó amb quatre dades, no hem sabut trobat cap cartell indicatiu de la situació d’aquesta edificació.

L’itinerari que proposem comença en un lloc de l’Astor situat a les coordinades N 41.69039  E 01.42736, a la intersecció de l’anomenada carretera de Pujalt, amb la carretera BV-1007. Davant nostre comença una curta carretereta asfaltada. Una mica endins, a la dreta es veu una solitària edificació, una nau. A dia d’avui hi ha uns palets de fusta al davant.

Darrera mateix nostre, hem deixat un carrer on a l’esquerra hi ha el plafó citat anteriorment i un senyal de tràfic indicant que el lloc és el Km 0 de la carretera BV-1007.

Al cap d’uns cent metres s’acaba l’asfalt , davant de la porta d’entrada d’una finca privada i continuem per un camí de terra, a dia d’avui perfectament transitable fins el final. Al principi ens acompanyen al costat esquerra de la carretera, unes quantes edificacions.

Durant el proper recorregut, cal circular intuïtivament per la carretera principal, obviant algunes desviacions que es dirigeixen a camps de conreu, però tenint en compte les següents desviacions, per on si que ens cal seguir i que anirem trobant consecutivament :

Desviació situada a: 41.69035 / 01.41815 – continuem per la dreta.

Desviació situada a: 41.69172 / 01.41834 – continuem per l’esquerra.

Desviació situada a: 41.69184 / 01.41761 – continuem per la dreta.

Desviació situada a: 41.69227 / 01.41810 – continuem per la dreta i amunt.

Arribem al final del recorregut: el camí s’acaba a l’entrada d’un extens camp de conreu. A la dreta hi ha una petita construcció rústica. Davant nostre, al fons veurem un petit turó. Dalt hi ha dues torres de la llum. En mig, si afinem la vista, veurem les esveltes restes del castell.

Coordinades del lloc on hem aparcat: N 41.69276 E 01.41989.

Distància des del lloc on hem abandonat l’asfalt fins aquí: 1100 – 1300 metres, segons la lectura presa del comptaquilòmetres del cotxe sigui d’anada o de tornada. (Quelcom falla ...)

Llavors només cal dirigir-se, a peu, cap a les restes, visibles al davant, seguint el voral dels camps que en hi separen. Arribats al lloc, és fa difícil circular entre les pedres supervivents i la feréstec vegetació.

Localització: N 41.69407 E 01.42488 - Altitud: 708 m.

Altres: Si aneu situant sobre el mapa de Google les dades de les diferents coordinades es veu perfectament el recorregut efectuat.

Altres pàgines:

• Història: On entre altres, s’informa de la possibilitat de fer visites guiades, a recórrer les instal·lacions museïtzades del que va ser el Camp d’Entrenament del XVIII Cos de l’Exèrcit Popular de la República, a Pujalt (1938-1939).