Castell de Mont-roig – Darnius / Alt Empordà

castell-de-mont-roig-090711_501

Època: Segle XVII - Generalitat de Catalunya * -  Esmentat des de l'any 1070.

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya *

Estat: Molt malmès - Lliurament accessible.

Altres noms: Torre del Mas Puig.

Accés - Visitat el 11/7/2009:

Procedents de l'autopista AP-7 i circulant per la carretera GI-502, en sentit Darnius, molt poc abans del PK 3 d’aquesta carretera, a mà esquerra (0) -  (42 21 39.8 02 52 36.9) veurem l’inici d’una carretera sense asfaltar, degudament senyalitzada, per anar al castell de Mont-roig. Aquest és el primer i únic cartell orientatiu per arribar a aquesta edificació.

Hem circulat una estona per aquesta pista de muntanya amb un vehicle convencional fins arribar a un lloc on ens ha semblat  apropiat deixar aparcat el vehicle (**) i continuar a peu - (1) (42 21 20 02 52 29). Ho hem encertat, doncs a partir d'aquest lloc, el camí, s'enfila amb decisió i ja fins el final presenta serioses dificultats per circular-hi amb cotxe, a menys de que es disposi d’un vehicle tot terreny, que si que ens permetria arribar fàcilment al castell.

Durant el recorregut, des de la carretera general fins dalt, trobarem varies desviacions.

La seqüència d'actuació hauria de ser la següent:

1º trencall: continuar per l'esquerra.

2º trencall: continuar per la dreta

3º trencall: continuar per la dreta

(**) Des del lloc on hem aparcat, fins el castell, hem trigat uns quinze minuts a peu per arribar a l'edificació.

(2) Localització: N 42 21 07.6 E 02 52 31.8 - Altitud: 269 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació: (Febrer 2018):

" Descripció

Situat a uns quatre quilòmetres al sud-est del nucli urbà de la població de Darnius, dalt d'un turó situat al veïnat de Mont-roig, entre els rius Ricardell i Llobregat.

Es tracta de les restes d'un castell de planta irregular, adaptat a les característiques del relleu rocós en el que s'assenta.

La construcció és el resultat de diverses modificacions, reformes i ampliacions, i actualment es conserven dempeus diversos panys de muralla i les restes de tres torres.

La zona millor conservada és el sector de ponent, on destaca un tram de mur amb una llarga filada d'espitlleres de mida mitjana, situada a la part superior de l'estructura.

A continuació hi ha les restes d'una torre de defensa de planta més o menys rectangular, que presenta les cantonades bastides amb carreus de pedra ben desbastats.

Adossat a la torre en sentit nord hi ha les restes d'un llarg tram de muralla atalussat, el qual presenta la cantonada de tramuntana bastida amb grans carreus de pedra calcària ben desbastats, inclòs el talús.

El sector de tramuntana del recinte està delimitat per les restes d'una gran torre de defensa de planta semicircular des de la que es podia accedir al recinte superior, destinat a les estances principals i a la torre de l'homenatge.

Actualment d'aquesta torre només se'n conserva dempeus un tram de mur del que destaquen els carreus de pedra escairats que basteixen la cantonada nord-oest de la construcció.

Per últim, els sectors de llevant i migdia del recinte emmurallat són actualment els més enrunats.

La construcció és bastida en pedra sense treballar disposada en filades més o menys regulars, lligada amb abundant morter de calç i sorra.

En diversos panys de la muralla s'observen restes del revestiment arrebossat que els protegia.

Castell termenat. Documentat el 1070."

Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya

Tot i el mal estat en que es troba aquesta edificació, son perceptibles els diferents recintes murallats de que disposava i que ressegueixen el perfil orogràfic del terreny.

També son força evidents els resultats d'haver utilitzat explosius per destruir-lo.

Des del cim, es gaudeix d’unes boniques i extenses vistes.

Aprofitant la situació estratègica d'aquest lloc, un petit búnquer, suposem que  construït durant o després de la guerra civil espanyola (1936-1939), comparteix l'espai superior del cim amb el castell. Quasi 900 anys els separen.

Alt Empordà : Veure en un mapa més gran.

castell-de-mont-roig-090711_521

Sota el castell hi ha unes cavitats força fondes.

castell-de-mont-roig-090711_527-528

Vistes des del castell.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

El veí del castell: el búnquer:

castell-de-mont-roig-090711_522

castell-de-mont-roig-090711_520

castell-de-mont-roig-090711_525

N O V E S   C O N S I D E R A C I O N S - 07/02/2018

Sembla ser que a tocar del Castell de Mont-roig hi va haver-hi la torre nº 202 de la línia de torres de telegrafia òptica del Ramal Barcelona – La Jonquera.

Trobarem informació sobre aquesta edificació i altres, a la pàgina web del Wiki del Telégrafo Óptico, Fins i tot i hi ha una fotografia - cortesia d’en Ramon Roig Biarnés.

Hi ha unes coordenades: 42º 21' 7" 2º 52' 38" que situades en un mapa de Google Maps comporten l’emissió del corresponent mapa.

On a la posició resultant que ens mostra la icona, nosaltres no hi observem restes significatives d’edificacions. Res d’estrany si es té en compte el que es diu a la pàgina citada anteriorment: “Sólo queda la base. Un incendio ocurrido en Julio de 2012 eliminó la vegetación que lo ocultaba parcialmente.”

Altrament en un interessant treball titulat *La telegrafia òptica a Catalunya” d’en José Mª Romeo Lòpez i Rafael Romero Frias – a les pàgines 586 / 587 es qüestiona  l’emplaçament “... Va poder ser el castell i fins i tot, en un punt a uns 100 metres de distància i una mica més elevat, poden apreciar-se les restes d’una construcció de base quadrada, que podia haver estat la torre.”