Castell de Les / Vall d’Aran

Situació: A Les, municipi de la comarca de la Val d’Aran (Lleida).

Època: Medieval - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Malmès, però restes força rellevants. Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 21/10/2010:

Procedents de Vielha i circulant per la carretera N-230, entrem a la població de Les. Creuem a la banda dreta del riu Garona, per qualsevol dels ponts que hi ha i ens dirigim a la Plaça de l'Església primer (42 48 43 0 42 45), i a continuació, a la plaça del Aro ( 42 48 43 0 42 47). Durant aquest recorregut veurem cartells informant de la direcció per anar al castell), des d'on sortirem per la dreta i en direcció amunt, circulant pel carrer Saviela. Al final d'aquest carrer aparcarem.

En aquest lloc hi ha una font amb un abeurador de fusta (42 48 43 0 42 54) i un cartell indicant que cal continuar l'itinerari, a peu, per dalt mateix de la font, on s'inicia un ampli camí.

A mitja passejada se’ns incorpora per l'esquerra un petit rierol que ens acompanyarà fins dalt. Durant el proper recorregut obviarem dues entrades a unes finques rústiques.

Al cap d'uns 10 minuts de caminada arribarem a les restes d’aquesta edificació.

Altres: El castell és perfectament visible des de Les, situat a mitja muntanya. Des de dalt d'aquest lloc es gaudeix d’unes boniques vistes de la vall.

Hi ha constància de que s'han fet tímides tasques d'excavacions arqueològiques.

És possible, poder arribar perfectament fins aquí dalt de tot en tot terreny (Però no per aquest recorregut). Desconeixem si és vista amb bons ulls aquesta possibilitat.

A la muntanya del davant veurem la cova de Castèra. Dalt de tot hi ha les restes del mateix nom.

De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* ens complau extreure la següent informació - (Març 2020):

Descripció

El Castell dels Barons de Les, s'aixecava en un repeu rocós granític de la serra, a sobre del poble de Les i a mà dreta de la Garona.

El recinte conegut prèviament a les excavacions, consistia en una torre quadrangular anomenada "Pijuert" i un pany de muralla situat a ponent de la mateixa.

D'aquesta torre, encara es poden observar les espitlleres o finestres en les cares nord, nord-est i sud.

La seva alçada és de 10,50 metres aproximadament, i és molt possible que a l'interior hi haguessin 3 nivells diferents.

No se sap com era la volta que rematava la construcció ja que ha desaparegut.

En general, aquesta torre està en bon estat de conservació i s'observen els carreus regulars i ben escairats.

Per accedir al seu interior, existeix una antiga porta-finestra (0,55-60 metres d'ample x 1,35 metres d'alçada) situada en la façana oest a 3,65 metres de les roques granítiques de la base.

Els murs són d'1 metre de gruix i fan 7,90 metres d'alçada en les cares est i oest, i 7,30 metres en les del nord i sud.

Aquest castell s'alça en un lloc privilegiat i estratègic, a l'oest domina tota la vall i l'accés escarpat controlava l'entrada al recinte.

Els mesos de juliol i agost de 1994, es portà a terme una excavació centrada en la banda sud-oest de la torre.

Es trobaren 3 fases constructives que no es pogueren datar per la manca de material arqueològic extret.

El 1994 també s'efectuà una neteja de vegetació de la cara nord del castell.

Actualment els treballs d'excavació al castell encara continuen.

El tipus de construcció, tant per la torre com per la fortalesa, correspon a les dels gascons.

Segons la documentació històrica, es confirma la presència del rei Jaume I en aquest indret.

El castell de Les fou destruït al segle XV, durant la Guerra dels Segadors.

La intervenció de 1997 va permetre documentar l'interior de la torre, amb una alçada total de quatre pisos, amb una amplada d'aproximadament 2 m a la planta baixa i 0,7m al pis superior, essent tota la torre obrada amb pedra local lligada amb morter.

L'accés a l'interior de la torre s'efectuaria per una entrada situada al primer pis.

Des d'aquí es podria accedir tant a les plantes superiors com a la planta baixa.

Segons l'autor de la memòria, la tercera planta serviria de dormitori pels habitants de la torre.

Durant aquesta intervenció es van recuperar nombroses peces d'armament, destacant un canó d'avantcarga de bronze similar al canó suec de Loshult (morfologia i dimensions similars) i una espasa de ferro.

Així mateix ha estat nombrós el material llancívol recuperat, com ara puntes de fletxa i ballesta.

El material ceràmic ha estat escàs, proporcionant una datació d'entre els segles XIV i XV.

La construcció d'aquesta torre s'hauria de situar al darrer quart del segle XIII durant la invasió de les tropes franceses en aquesta regió.

La intervenció de 1999 es va centrar a la zona exterior, documentant un atarrassament per a donar solidesa a la construcció de la muralla de grans dimensions amb una alçada conservada de gairebé 6m.

(segons les fotos de principis del XIX, l'alçada total hagués pogut ser de 9 m) que s'adossa a la torre i que discorre en direcció nord-sud, per tant sabent que la torre fou bastida entre els segles XIII i XIV, la muralla hauria estat construïda amb posterioritat a la torre.

Vall d Aran : Veure en un mapa més gran.