Castell i muralles de La Tallada d’Empordà / Baix Empordà

castell-de-la-tallada-100206_501

castell-de-la-tallada-100206_505

castell-de-la-tallada-100206_512

castell-de-la-tallada-100206_514

santa-maria-de-la-tallada-100206_505

Església de Santa Maria de la Tallada: Romànic, segle XII. Antiga capella del castell de La Tallada. Sobre l'absis s'hi va bastir una torre, transformant-la en església fortificada.

santa-maria-de-la-tallada-100206_502

A la següent fotografia (Captura de pantalla de Google Maps) es veu perfectament la silueta ovalada del casc antic de La Tallada.

Hi han els carrer típics de qualsevol poble: del Castell, Major, de l'Església ...

castell-i-muralles-de-la-tallada-google-maps

Situació: A La Tallada d’Empordà (Baix Empordà) – Girona.

Època: Segle XIV.

Estat: Del castell en sí sols en resta una torre rodona situada dins d’una propietat privada, tot i que n’és visible la part superior.

Resten encara ben ufanes un parell de torres de l’antiga muralla del poble. Es pot fer un tomb pels carrers del petit nucli medieval: carrer del castell, plaça del castell.

Ben a la vora hi ha l’església de Santa Maria de la Tallada, ben conservada. Aparcament als voltants.

Senzill de localitzar, a tocar mateix de la carretera C-31.

Localització: unes coordenades al carrer del castell : N 42 04 46.96 E 03 0320.09.

Altres: De la pàgina web de l'Ajuntament de la Tallada, ens complau extreure el següent extracte d'informació:

"Es coneixen informacions i notícies de La Tallada des del segle XI. Apareix la fortalesa que dicunt Taladaentorn els anys 1053 i 1071. Hi ha notícies d'un cavaller anomenat Humbert de la Tallada entre els anys 1079, 1111 i 1128. I més endavant es cita el castell de La Tallada en diversos documents dels segles XIII i XIV. No obstant, són poques les notícies que permeten resseguir amb detall la història del municipi.

Al segle XIV el castell de la Tallada va canviar de mans diverses vegades, fins que el 16 de desembre del 1385 la Tallada i Verges es van rendir al rei i quedaren incorporats a la corona, igual que el comtat d'Empúries. Dos anys més tard el comte Joan veié restituït el seu comtat i poc després va vendre al seu germà les viles de Bellcaire, Verges i la Tallada, donant origen a la baronia de Verges. Com que la va heretar la Joana de Rocabertí, la seva muller, es va trobar sota el domini dels Rocabertí fins que al 1587 es va incorporar a la corona, formant part de la batllia reial de Verges.

La pertanyença als Rocabertí encara es veu reflectit en l'actual escut del poble: La creu i els dos rocs de color blau, un a cada costat. Hi figuren, també, les barres horitzontals i verticals, símbols de les cases d'Empúries i de Barcelona, a la meitat inferior."

Baix Empordà : Veure en un mapa més gran.