Castell de La Garriga – Roses / Alt Empordà

Valoració: 2 vots.
espereu…

F O T O S 


castell-de-la-garriga-090613_518

castell-de-la-garriga-090613_512

Una mostra de les minses restes de l'edificació.

I T I N E R A R I 


Situació: En terrenys del terme municipal de Roses (Alt Empordà) – Girona.

Època: Segle XIV -  Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Totalment malmès. Escasses restes. Creiem que es reconeixen perfectament els efectes de la demolició que va patir aquesta fortificació. Els pocs trossos de paret supervivents, presenten les mateixes característiques que ja hem vist en altres edificacions volades amb explosius:  Ponts, Torre Gironella, etc. Naturalment, no hi ha cap tipus d'informació a l'abast dels visitants. Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 13/06/2009:

Procedents de la localitat de Roses i circulant per la carretera GI-610 en sentit Palau Saverdera, en el PK 1 d’aquesta carretera trobarem una rotonda (N 42 16 34 E 03 09 31).

Prendrem la tercera sortida i ens trobarem circulant per la carretera GI-614 en sentit La Garriga. A penes cent metres més endavant, a mà dreta veurem una indicació per dirigir-se a unes instal·lacions d’oci: AQUA BRAVA.  Entrarem per aquí i ens trobarem circulant per una carretera asfaltada que seguirem recte, deixant a la nostre esquerra la porta d’entrada a aquest parc i a la dreta una zona d’ aparcament.

Creuarem una deserta i ample esplanada fins el final, on veurem a la dreta un accés a la carretera GI-610 (També hauria estat vàlid haver entrat per aquí ...), i a l'esquerra veurem l’inici d’una carretera de terra (42 16 44 03 09 27) que s'enfila una mica, per on continuarem, abandonant l'asfaltat.

A la nostra esquerra ens acompanya el tancat del parc. De seguida, a mà dreta, al costat d’una petita torre d’alta tensió, neix una pista de muntanya, per on continuarem (42 16 45 03 09 16).

Aquí mateix, al cap d'uns metres hem  aparcat el cotxe i hem continuat a peu. Primer veurem un búnquer a l'esquerra i a poc, a la dreta, al cim del pujolet, les suposades restes del castell.

Nota: Si normalment la revisió de l'itinerari a Google Maps,  és ja de per si  recomanable, en aquest cas concret,  el resultat, és impecable.

Localització: N 42 16 45 E 03 09 12 - Altitud: 36 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació - 13/08/2020: 

Descripció

Situat a l'oest del nucli urbà de la població, al paratge de la Garriga.

S'hi accedeix a través d'una pista de terra que s'agafa des de la carretera de Roses a l'Estació de Vilajuïga, passant pel davant de les instal·lacions d'un parc aquàtic.

Es tracta de les restes del castell medieval de la Garriga, localitzades damunt d'un petit turó, a uns 250 metres de la carretera de Roses a Cadaqués.

Les restes es concentren a la part més alta del turó.

Són grans fragments escampats de mur, probablement dinamitats, bastits amb pedra i morter de calç, que havien format part de la fortificació.

En general, l'aparell d'aquests fragments no sembla anterior al segle XVI.

Tanmateix, alguns punts on les pedres són més petites i més ben afilerades podrien ser restes de l'obra més antiga.

A la part oest del turó es localitzen uns murs força arrassats, els quals conformen un espai de planta rectangular, que també formarien part de l'antic castell.

A la vessant sud del turó es localitzen les restes d'un conjunt de murs força diferents als atribuïts a la fortificació.

Aquests es troben bastits amb pedra i material constructiu lligat amb morter de calç, i amb unes mesures força inferiors a la dels grans blocs localitzats a la part superior del turó.

Es corresponen amb les restes d'una masia d'època moderna.

Notícies històriques

El Castell de la Garriga fou construït o reconstruït al segle XIV per Francesca de Vilamarí, vídua de Berenguer de Fortià, gràcies a la protecció de la seva filla, la reina Sibil·la de Fortià, quarta esposa de Pere el Cerimoniós.

N'és una prova l'ordre donada pel rei el 21 de juny de 1383, manant que es facilités la millor fusta a la mare de la reina per utilitzar-la en l'erecció del castell de la Garriga de Roses.

El rei concedí, posteriorment, a Francesca, drets sobre els habitants del lloc i castell de la Garriga i els seu terme.

Després de la mort del rei, el comte Joan I d'Empúries, com a represàlia contra els familiars de Sibil·la, s'afanyà a emparar-se del castell de la Garriga amb les seves pertinences.

Malgrat que el rei Joan ordenés que fos restituït a Francesca de Vilamarí, sembla que el comte el tingué un llarg temps en el seu poder.

Després de la incorporació del comtat d'Empúries a la corona, ordenada per Martí l'Humà l'any 1409, aquest rei indemnitzà a Bernat de Fortià, hereu de Francesca, per la temporada que el castell estigué en mans del comte.

Tot fa suposar que el castell de la Garriga de Roses donà nom a l'important llinatge dels Sagarriga, emparentats amb els Fortià i els Vilamarí.

D'aquest llinatge eixiren personatges de gran importància al país, sobre tot al segle XV, com l'arquebisbe de Tarragona, Pere de Sagarriga.


  • Una mica més avall hi ha també les restes del derruït Mas de La Garriga.

A la vora d’aquestes restes es poden trobar dos búnquers: un de cobert i un altre de descobert, sense sostre. També als voltants d’aquestes dues fortificacions del segle XX, son força evidents encara l'existència d'antigues trinxeres, ara minvades les seves dimensions pel pas del temps i l'acció de les inclemències meteorològiques.

Búnquer 1 - 42 16 45 03 09 15   /   Búnquer 2 - 42 16 45 03 09 11


*Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.* 


Edificacions properes:

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:



Ver Alt Empordà en un mapa más grande.

A L T R E S 


castell-de-la-garriga-090613_509

Si no anem errats en la interpretació, aquestes son restes del Mas de la Garriga.

castell-de-la-garriga-090613_508bis

Vistes des de l'edificació.

castell-de-la-garriga-090613_507

Búnquer.

castell-de-la-garriga-090613_517

Búnquer.