Castell de Gimenells – Gimenells i el Pla de la Font / Segrià

I T I N E R A R I

Situació: En un turó situat en terrenys de Gimenells, entitat de població del municipi de Gimenells i el Pla de la Font, de la comarca del Segrià (Lleida).

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).*

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).*

Estat: Malmès. Destaca la presència de les restes d'una poderosa torre. Lliurament accessible. Hem aparcat dalt del tossal, davant mateix del castell. Esplèndides i extenses vistes als voltants.

Accés - Visitat el 11/05/2013:

En un punt de la carretera entre Sucs i Gimenells, situat a N 41 40 29.03 E 00 23 26.72, trobarem una sortida a l'esquerra d'aquest vial per on continuarem. Hi ha un cartell indicador.

El castell ja és visible ben a prop. Intuïtivament ens hi dirigirem circulant per uns camins de terra, perfectament transitables, que ens permeten arribar de seguida a l'edificació.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Maig 2013):

“ Descripció

Les ruïnes d'aquest castell són en un tossal allargassat que es troba a uns 3 km al nord de l'actual poble de Gimenells.

Les restes del castell de Gimenells estan constituïdes per tres estructures clarament diferenciades, si bé les diferents modificacions efectuades fan força difícil, en l'estat actual, identificar les més antigues i conèixer l'evolució clara de tota la construcció.

Al nord hi ha l'edifici principal, una torre quadrangular que té una base atalussada formada per grans carreus lligats amb morter.

Després el mur puja recte, però mentre que la cantonada sud-oest està formada per carreus, la resta és de maçoneria.

A l'interior s'aprecien tres pisos i planta baixa.

Quant a l'estructura constructiva meridional de la planta rectangular, tant per la seva aparença rústica com pel fet d'entrar dins la torre, i que el talús de la torre s'hi adapta, hom pot suposar que és una construcció anterior a la torre o, si més no, vinculada al primer moment de la fortificació.

És coherent pensar en un possible origen islàmic.

Es devia tractar d'una cisterna de la primitiva fortalesa que més endavant serví de base per a una habitació de la casa de pagès.

La tercera estructura que hi ha al planell del tossal, a migdia, sembla que hagués estat una mena de celler o magatzem, construït al segle XIV i adaptat posteriorment a les necessitats de la casa de pagès, al segle passat.

Notícies històriques

El primer esment del castell de Gimenells és del 1212, any en el qual el rei Pere el Catòlic concedí o ratificà a l'orde del Temple unes terres que tenia al terme del castell i la vila de Gimenells.

El terme formava part de la ciutat de Lleida i era de jurisdicció reial.

Al segle XIV passà a mans dels Desvalls, més endavant marquesos d'Alfarràs. L'indret es despoblà amb la guerra dels Segadors.

El 1908 Ramon Albà comprà les terres de Gimenells per a l'Obra Tutelar Agrària, la qual fou base del nou poble de Gimenells, nascut al sud de les restes de la fortalesa després de la Guerra Civil Espanyola per l'obra de l' Instituto Nacional de Colonización.”

Segrià : Veure en un mapa més gran.