Castell de Flix / Ribera d’Ebre

És una edificació del segle XIX

Protecció: BCIN - (Generalitat de Catalunya).

Estat: Malmès. Lliurament accessible (**).

Altres noms: El Castellet, Castell nou, Castell carlí o carlista - Generalitat de Catalunya.*

El castell és visible des de diferents llocs.

Dins la població de Flix, cal anar fins  el cementiri, localitzable sense problemes gràcies a varis cartells informatius que trobarem durant el recorregut pel poble.

Arribats a aquest indret, aparcarem còmodament el vehicle (N 41 14 09 E 00 33 16) en una esplanada del davant, disposada  a l'efecte.

Desprès, a peu, ens disposarem a pujar els costeruts 200 metres que ens separen de l'edificació, que ja és perfectament visible davant nostre.

Altres:  De la pàgina web Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació - (Octubre 2013):

" Descripció

Situat al nord-est del nucli urbà de la població de Flix, dalt d'un turó situat dins del meandre que conforma el riu Ebre, a la riba dreta, i prop del nucli urbà i del cementiri.

Fortificació emmurallada de planta irregular formada per tres torres circulars, unides per trams de murs espitllerats, i amb una zona de pati al mig del recinte que integra una gran cisterna de planta ovalada.

La torre que predomina és la de l'extrem sud-oest, i correspon al tipus de fort de Vauban.

Presenta un ample diàmetre, poca alçada, els paraments atalussats i una única espitllera orientada al camí d'accés des del poble.

La part superior està rematada per una cornisa damunt la que s'assenta el coronament, actualment mig enrunat.

A l'interior, la torre està coberta per una volta esfèrica bastida en maons i s'hi accedeix mitjançant tres obertures rectangulars, situades a l'interior del recinte de la fortificació.

Les altres dues torres, de guaita i situades al nord i nord-est del recinte, no són tant grans com la primera i no presenten els paraments atalussats.

Tot i així presenten filades d'espitlleres a diferent nivell bastides en pedra, i conserven bona part del revestiment original exterior.

Els murs exteriors que delimiten el recinte i uneixen les torres presenten filades d'espitlleres a la part superior del parament, majoritàriament bastides en maons.

El llenç de ponent, orientat al riu, presenta el basament atalussat, de la mateixa manera que la torre més gran.

A l'interior del recinte del castell, el pati està delimitat per murs espitllerats.

Hi ha altres paraments que conserven part dels enlluïts originals i també els arrencaments d'algunes de les voltes que cobrien les estances, sobretot al sector sud-est.

La construcció està bastida en pedra sense treballar de mida similar, disposada en filades força regulars i lligada amb abundant morter.

Actualment, el castell està essent objecte d'una gran restauració amb data final a l'estiu del 2010.

Notícies històriques

Els orígens del castell de Flix són incerts, i alguns autors suggereixen que sota l'estructura del castell s'hi troben vestigis d'època romana i fins i tot hom diu que fou bastit sobre les restes d'un far o talaia ibèrica.

Les últimes excavacions arqueològiques semblen desmentir aquest fet.

Després de la destrucció del castell d'origen sarraí, l'anomenat Castell Nou fou bastit el 1837, en un lloc diferent que el sarraí.

Aquest fou construït a instàncies del comte de Morella, Ramon Cabrera, que l'utilitzà durant la primera guerra Carlina per protegir la dreta de l'Ebre.

Per això els seus murs el protegiren quan ell i el seu exèrcit creuaren el riu en la seva retirada, camí de l'exili el 2 de juny de 1840.

Vers el 1872 i 1873, durant la tercera guerra, el castell fou restaurat.

El 19 de juny de 1875 va ser assaltat per les tropes del general Eduardo Gamir, i s'hi instal·là una guarnició liberal fins el 28 de juny de 1876.

A partir d'aquest moment va ser abandonat.

L'any 2009 es van endegar una campanya de restauració del castell amb l'objectiu de fer-lo visitable."

• Pels estudiosos del tema, a la pàgina web de Generalitat de Catalunya, trobaran una petita informació arqueològica.

• (**) - NOVETAT - Octubre 2013:

Rebem un @mail del sr. Jaume Masip,  president de l’Associació cultural La Cana, on ens informa de  “que el castell de Flix ha estat restaurat (en una primera fase) i que es pot visitar per lliure o amb visita guiada. (Informació).

Dir-vos també que, en els darrers anys, hem recuperat també altres elements com torres de guaita i algunes parts del sistema defensiu del segle XVII del castell vell de Flix.”

Agraïm sincerament aquesta col·laboració. Per la nostra part afegim que és sorprenent el canvi que ha sofert aquesta edificació.

Magnífiques vistes al riu Ebre.

Vistes del riu Ebre des del castell de Flix