Castell de Falset / Priorat

Situació: A la població de Falset (Priorat) – Tarragona.

Època: Segle XIII - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Restaurat. No es accessible lliurament, si bé es pot fer una visita exterior resseguint el perímetre de l'edificació. Visitable. Aparcament als voltants.

Accés - Visitat el 11/09/2008.

Situat a la part alta de la població, al carrer Malanyet.

• Molt a la vora es pot veure  el portal del Bou i restes de les antigues muralles de Falset.
  • Després de molts anys d'abandonament aquesta edificació, acull, totalment restaurat, l'Arxiu Comarcal del Priorat i el Castell del Vi, un espai museístic que proposa fer un recorregut per la cultura del vi del Priorat.

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,ens complau extreure la següent informació - (Gener 2020):

Descripció

Ruïnes importants de murs i torres amb estances interiors. Té elements de diverses èpoques des del segle XII-XIII al XIX.

Bastit sobre un turó rocós que domina el poble, el castell és constituït per un conjunt d'edificacions datades des del segle XII.

La part més destacable la constitueix un clos rectangular sobre el qual hi ha l'església romànica, una gran escala gòtica i elements barrocs i posteriors.

L'església, amb absis semicircular i coberta amb volta d'aresta, fou la primitiva església parroquial de Santa Maria.

Sobre les restes del segle XIII, a l'oest de l'església, es construeix en el segle XIV una nau gòtica, sala del Palau dels comtes de Prades, i s'afegeix una capella funerària al nord-oest de l'església, coberta amb volta de creueria.

Es tracta d'una gran sala de planta rectangular de la qual cal destacar les mènsules decorades que sostenien arcs apuntats diafragmàtics, una gran porta adovellada i els finestrals trilobats.

Al costat de la capella gòtica es construeix, als segles XV-XVI, una capella renaixentista.

Posteriorment, el castell és reforçat amb una sèrie de fortificacions atalussades i murs amb espitlleres per fuselleria.

La part del segle XVIII és constituïda pel bastió oest i les torres bessones; al segle XIX s'hi afegiren altres construccions arran la seva conversió en presó.

Els materials són diversos en funció de l'època, però hi predomina la maçoneria sense arrebossar.

Castell termenat. Documentat el 1199.

El castell de Falset, malgrat que se suposa anterior, és datat el 1199, tot i que la seva època daurada fou el segle XIV, quan els Comtes de Prades hi bastiren sales i altres construccions.

Fou element important durant la guerra de Successió i fou enderrocat per ordre de Felip V que el manà reconstruir anys més tard, afegint-hi el bastió oriental i les dues torres.

El 1825 s'hi feren obres de reforma per a convertir el conjunt en presó, funció que acomplí fins passada la guerra civil.

Progressivament enrunat, la seva propietat passà de l'Ajuntament a la Diputació que inicià diverses obres de restauració i que, posteriorment, encarregà un nou projecte a l'arquitecte Joan Albert Adell.

Actualment, el castell acull un museu dedicat al vi.

Des de l'any 1985, el castell ha estat objecte de diverses intervencions arqueològiques.

Durant les primeres excavacions es van localitzar restes de la primitiva ocupació feudal del segle XII sota la sala gòtica i el baluard de ponent.

A finals de la dècada de 1990 es realitzen noves intervencions, que resultaren en la detecció del nivell de circulació original de la capella romànica i successives pavimentacions fins a la construcció de la presó al segle XIX, i la localització de part de l'escalinata d'accés al temple.

Les intervencions dels anys 2005-2006 es van centrar en l'església romànica i el Palau dels comtes de Prades i van permetre documentar diferents fases: una primera ocupació andalusina entre els segles X i XII, seguida d'una ocupació cristiana al segle XIII; la construcció del palau gòtic durant el segle XIV, del qual es va identificar el tancament perimetral; la construcció de la capella renaixentista i la seva cripta entre els segles XVI i XVII, moment al qual també podrien correspondre les dues criptes localitzades a l'exterior de l'església; i per últim, la conversió del palau i de l'interior de l'església romànica en presó al primer quart del segle XIX.

L'antic fossar de la vila, ubicat al castell, fou documentat en la intervenció de 2009.

L'última intervenció, l'any 2012, va permetre documentar diverses restes relacionades amb l'antic fossar així com una petita part de la fonamentació de la muralla del segle XIV que delimitava Falset.

*Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.

Gastronomia: