Castell de Dusfort – Calonge de Segarra / Anoia

I T I N E R A R I

Situació: A Dusfort, nucli de població i capital administrativa del municipi de Calonge de Segarra, a la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Època: Segle XV - (Diputació de Barcelona).

Protecció: Inexistent - (Diputació de Barcelona).

Estat: L'edificació que ens ocupa, “Es troba situada al nord del nucli de Dusfort, en la part més alta. Conserva una estructura de casal fortificat que ens indica que possiblement l'estructura que es conserva actualment sigui l'evolució arquitectònica de l'antic castell que hi havia en aquest indret.” – (Diputació de Barcelona).

Boniques i extenses vistes als quatre costats.

Altres noms: Durfort.

Senzill de localitzar, donades les dimensions del llogaret.

Altres: De la pàgina web de la Diputació de Barcelona, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2013):

“ Classificació: Segle XV – Sense protecció - Es troba situat a la part més alta del nucli de Dusfort – De titularitat privada.

Presenta una planta rectangular de forma irregular. Consta de planta baixa, dues plantes de pis i golfes. Els murs estan fets amb carreus de pedra irregular en filades horitzontals.

La coberta és a una vessant (sud) amb teula àrab. La façana d'ingrés s'orienta a l'est, i presenta un portal adovellat de mig punt. A la resta de façanes cal remarcar algunes finestres amb ampit de rajol pronunciat. A la façana sud, l'estructura del parament amb diferents continuïtats, ens podria indicar que l'edifici es podria haver construït sobre una estructura més antiga, ja fos l'antic castell o part de la muralla medieval.

En les edificacions annexes que hi trobem davant de la façana d'accés, cal destacar-hi el cup de vi a l'interior. En un nivell inferior al cos del cup, s'hi observen dues obertures circulars al paviment que podrien estar vinculades al cup. Segurament estaven a l'interior d'una edificació que no es conserva actualment. Davant de l'entrada s'hi observa també un pou quadrat.

Història

Possiblement aquest edifici hagués format part de l'antic castell de Dusfort. Conserva elements que ens indicarien aquesta possibilitat, com algun trams del parament sud sembla aprofitar part d'una antiga muralla o edificació primitiva. Un altre factor, és la seva situació situada a la part més alta del nucli de Dusfort."

Edificacions properes: Dins el terme municipal de Calonge de Segarra, podeu trobar varies edificacions, tot i que no precisament a la vora, les unes de les altres. Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.