Església de Santa Maria de Dusfort – Calonge de Segarra / Anoia

I T I N E R A R I

Situació: A Dusfort, nucli de població i capital administrativa del municipi de Calonge de Segarra, a la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Estat: Bon estat. La primitiva construcció romànica ha estat totalment transformada per remodelacions posteriors. No és accessible lliurament. Té el cementiri al costat. Aparcament al davant.

Boniques i extenses vistes als quatre costats

Altres noms: Durfort.

Senzill de localitzar, donades les dimensions del llogaret.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2013):

“ Descripció

Església situada a un extrem del poble, aïllada de qualsevol edificació, integrada dins del conjunt del cementiri local.

Edifici molt remodelat amb el pas del temps, que presenta una nau única, de planta rectangular, coberta interior en volta de canó, capelles laterals i capçalera plana. Té una coberta exterior a doble vessant, amb els aiguavessos escopint als murs de tramuntana i migjorn, respectivament.

A la façana de ponent de l’edifici, s’obre una petita obertura de forma espitllada, damunt de la qual, es situa un campanar d’espadanya de doble ull, d’arc de mig punt. L’obra presenta un parament de carreus mitjans, ben escantonats i disposats en filades horitzontals.

Notícies històriques

La primera referència documental de l'església, correspon a l'any 1040, al terme de Fulià, que s’anomenaria "Dusfort" al segle XII. En un primer moment, l'església tenia funcions de parròquia, i posteriorment va ser sufragània de l'església parroquial de Sant Vicenç de Conill, fins al segle XIX (1878), moment que passà a dependre de l'església parroquial de Sant Pere de Mirambell.”

Edificacions properes: Dins el terme municipal de Calonge de Segarra, podeu trobar varies edificacions, tot i que no precisament a la vora, les unes de les altres. Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.