Castell de Castellterçol – Castellterçol / Moianès

castell-de-castelltercol-080401_521

Vegi's les espitlleres.

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Castellterçol, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Moianès – (Barcelona).

Època: Segle XI - (Patrimoni.Gencat) - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Poques restes visibles exteriorment, llevat de la torre. Desconeixem el tipus de propietari. Un cartell a la façana del castell indica que es pot visitar els dissabtes per la tarda, concertant-ho prèviament (?)

L'edificació sembla ser que està dividida en dues parts. A la part posterior , hi ha una masia. La part anterior és el castell pròpiament dit.

Altres noms: Castell de Sant Miquel (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitat el 01/04/2008:

Procedents de Caldes de Montbui, i circulant per la carretera C-59, en sentit Moià, arribem a Castellterçol i a l'entrada mateix del poble ( hi ha un semàfor), prenem una desviació a l'esquerra en direcció a Granera.

Ara caldrà estar atents i ben aviat  trobarem un cartell informatiu, que ens indicarà que cal  girar a mà esquerra per anar al castell, que hem de localitzar intuïtivament, a dalt d'un turó, mig amagat entre els arbres. Una carretera sense asfaltar ens hi conduirà.

Hem aparcat a la vora d'aquesta edificació: 41 44 44 02 07 09

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ Descripció

El castell es troba al sud de la població, sobre un turó de 715 m. d'altitud al centre d'una petita vall drenada pel torrent del castell.

L'element central del castell és una construcció de planta lleugerament rectangular; el nivell de terra actual és a uns 4,20 m. del nivell que hi ha a l'exterior.

Per les restes conservades no es pot saber com estava organitzat l'espai interior.

Aquesta construcció es situa dins d'un recinte més ample de forma poligonal, amb 5 costats.

Aquesta muralla exterior té, en la seva part inferior, nombroses sageteres.

Les parets són de pedra força ben escairada formant filades regulars.

A la part sud de l'espai tancat hi ha els habitatges d'època moderna, que aprofiten com a paret exterior el mur medieval; aquesta vivenda té una porta adovellada del segle XVI.

Els finestrals són del segle XVII o de modificacions més tardanes.

És possible que en el lloc que avui ocupa una torre moderna, situada a la paret nord de la masia, hi hagués a l'edat mitjana una torre circular.

Notícies històriques

El castell va prendre el nom d'un personatge anomenat Terçol,o Terciolus, esmentat com a difunt el 898, en un document del monestir de Sant Benet del Bages.

Des d'aquest moment el castell és constantment mencionat en la documentació del monestir.

Tedmar Mir o Miró de Castellterçol el 1093 va posar el castell sota el domini del monestir de l'Estany.

El domini total el van aconseguir l'any 1229, quan el prior de l'Estany, Guillem de Montbui, va comprar el castell i tots els seus drets a Ramon Xetmar de Castellterçol.

Entre els segles XII i XIV hi hagué una família de castlans cognominats Castellterçol que acabà donant diferents fills com a canonges de l'Estany.

Quan el castell passà a domini de l'Estany va perdre la seva significació militar i es va convertir en un mas. “